Regija     | 29.05.2023. 09:39 |

Više stotina Srba okupljeno ispred općinskih zgrada na sjeveru Kosova

FENA Mladenka Krilic, Foto: Novosti.rs

PRIŠTINA, 29. svibnja (FENA) – Više stotina Srba okupljeno je u ponedjeljak ujutro ispred općinskih zgrada u Zvečanu, Leposaviću i Zubinom Potoku na sjeveru Kosova i traže povlačenje kosovske policije i novoizabranih gradonačelnika Albanaca.

Srbi, naime, na lokalnim izborima nisu sudjelovali i odbijaju da prihvate albanske predstavnike na vlasti u općinama gdje Srbi čine više od 95 posto stanovništva.

Također i veliki broj pripadnika Kfora s opremom za razbijanje demonstracija raspoređen je u ponedjeljak ujutro u blizini općinskih zgrada  na sjeveru Kosova, a iza njih nalaze se jake snage kosovske policije koje ne dozvoljavaju okupljenim Srbima da priđu zgradama.

Na Facebook profilu Kosovske policije ističe se kako je policija angažirana u provođenju javnog reda i mira, pružanju sigurnosti građanima, slobode kretanja i poduzimanje policijskih mjera u skladu sa situacijom i događajima na sjeveru.

"Na sjeveru zemlje danas se održavaju prosvjedi s tim u vezi Kosovska policija priznaje pravo na javna okupljanja kroz mirni prosvjed, ali po službenoj dužnosti vodi računa o očuvanju javnog reda i mira, kao što i obavlja dužnosti definirane Ustavom i zakonima Kosova", navedeno je u objavi. 

Dodaju da su se građani organizirano okupili ispred zgrada opština na severu, kao što su Leposavić, Zubin Potok i Zvečan u znak prosvjeda te da je" policija primorana da koristi zakonita sredstva kao šo je suzavac da zaustavi prosvjednike i stavi situaciju pod kontrolu".

(FENA) M. K.

Vezane vijesti

U Mostaru 47-godišnji muškarac pokušao napastvovati 13-godišnjakinju

Kosovo traži od Srbije da povuče vojne trupe s granične linije

Kosovska policija provela akciju na pet lokacija na sjeveru Kosova

Promo

Otvoren konkurs za sedmi ciklus m:tel App takmičenja

Alma Ras potvrdila lidersku poziciju u tekstilnoj industriji i trend stabilnog poslovanja

Prvo izdanje HubVerse Chata u Code Hubu Mostar posvećeno programerima