Kultura     | 29.05.2023. 08:51 |

Proglašeni pobjednici 10. Šantićevog festivala djece pjesnika

FENA Saopćenje, Foto/ SPKD "Prosvjeta"

MOSTAR, 29. svibnja (FENA) - Na terasi Yunus Emre instituta u Mostaru u subotu je održano finalno veče 10. Šantićevog festivala djece pjesnika na kojem su proglašeni pobjednici.

 

Još jednom je Mostar pokazao da unatoč svim lošim epitetima, njeguje ljubav, baštinu i tradiciju, a da su najbolji ambasadori njegovih ljepota upravo, najmlađi pjesnici, priopćili su iz Srpskog prosvjetnog i kulturnog društva "Prosvjeta" 

Uz zvuke muzičkog sastava Zerdelija i učeničkog hora OŠ Bijelo Polje i Vrapčići, proglašeni su pobjednici Festivala.

Od preko 2000 pristiglih pjesama, u kategoriji od prvog do četvrtog razreda osnovnih škola, nagradu Andrea Šofranac, osvojili su za prvo mjesto Adi Kolar, drugo mjesto zauzela je Martina Vujisić i treće Jovan Lukić. 

U kategoriji osnovnih škola od petog do devetog razreda prvo mjesto je osvojila Samra Karadža (Mostar), drugo mjesto Dunja Dašić (Beograd) i treće mjesto Gabrijela Spahić (Tuzla). 

Festivalski Grand Prix osvojila je Elena Majstorović, djevojčica s pet učešća iza sebe, koja je mostarska srca ukrala još svojom prvom pjesmom. 

Finalnoj večeri je prethodio niz tradicionalnih aktivnosti poput posjete grobu Alekse Šantića, recitalom u parku ali i prigodnim izložbama, kojim SPKD "Prosvjeta" obilježava i od zaborava čuva rođendan Alekse Šantića ali i podsjeća mlade koliko je bitno njegovati svoju kulturu, umjetnost i tradiciju.

Još jednom,  Mostar je bogatiji za pregršt mladih pjesnika i prijatelja za koje jedva čekamo da planiramo sljedeći festival, priopćili su organizatori.

(FENA) M. K.

Vezane vijesti

FMON: Sutra u Mostaru sastanak Interresornog stručnog tima

U HNŽ-u prosjek ocjena četvorka, zabilježen i veliki broj izostanaka

Strani državljanin opljačkao trgovačku radnju u Mostaru

Promo

Otvoren konkurs za sedmi ciklus m:tel App takmičenja

Alma Ras potvrdila lidersku poziciju u tekstilnoj industriji i trend stabilnog poslovanja

Prvo izdanje HubVerse Chata u Code Hubu Mostar posvećeno programerima