Svijet     | 27.05.2023. 10:32 |

Vagnerovci se počeli povlačiti sa nekih pozicija u Bahmutu

FENA Internet, Foto/ Arhiva

KIJEV, 27. maja (FENA) - Snage Vagner grupe vjerovatno su počele da se povlače sa nekih od svojih položaja oko grada Bahmuta u Donjeckoj regiji.

Ministarstvo odbrane Velike Britanije je ovo objavilo u svom dnevnom ažuriranju obavještajnih podataka na Twitteru, prenosi Ukrinform.

Vlasnik Vagnera Jevgenij Prigožin je 25. maja rekao da je počelo povlačenje njegovih snaga iz Bahmuta i da će se prebacivanje položaja ruskom Ministarstvu odbrane nastaviti do 1. juna.

Zamjenik ukrajinskog ministra odbrane također je potvrdio rotaciju Vagnerovih snaga na periferiji grada.

Prema ažuriranim informacijama, od 24. maja, snage takozvane Donjecke Narodne Republike (DNR) su vjerovatno ušle u grad kako bi započele operacije čišćenja.

- Posljednjih sedmica, elementi 31. brigade ruskih Vazdušno-desantnih snaga (VDV) vjerovatno su se preselili iz područja Svatove-Kreminna kako bi pojačali bokove oko Bahmuta - navodi obavještajna služba.

Ukrajinske snage zauzele su 20 kvadratnih kilometara na bokovima Bahmuta od 16. maja. Rotacija Vagnerovih snaga će se vjerovatno nastaviti u kontrolisanim fazama kako bi se spriječio kolaps u džepovima oko Bahmuta.

- Uprkos Prigožinovoj tekućoj svađi sa ruskim MO, Vagnerove snage će vjerovatno biti korištene za dalje ofanzivne operacije u Donbasu nakon rekonstruisanja njegovih snaga - saopćili su obavještajci.

(FENA) D. Ć.

Vezane vijesti

Tajani: Ukrajina može računati na Italiju

Radman: Hrvatska će upozoriti svijet na nužnost razminiranja Ukrajine

Sunak: Za sada nema planova za slanje britanskih trupa u Ukrajinu

Promo

Otvoren konkurs za sedmi ciklus m:tel App takmičenja

Alma Ras potvrdila lidersku poziciju u tekstilnoj industriji i trend stabilnog poslovanja

Prvo izdanje HubVerse Chata u Code Hubu Mostar posvećeno programerima