Svijet     | 27.05.2023. 10:32 |

Vagnerovci se počeli povlačiti sa nekih pozicija u Bahmutu

FENA Internet, Foto/ Arhiva

KIJEV, 27. maja (FENA) - Snage Vagner grupe vjerovatno su počele da se povlače sa nekih od svojih položaja oko grada Bahmuta u Donjeckoj regiji.

Ministarstvo odbrane Velike Britanije je ovo objavilo u svom dnevnom ažuriranju obavještajnih podataka na Twitteru, prenosi Ukrinform.

Vlasnik Vagnera Jevgenij Prigožin je 25. maja rekao da je počelo povlačenje njegovih snaga iz Bahmuta i da će se prebacivanje položaja ruskom Ministarstvu odbrane nastaviti do 1. juna.

Zamjenik ukrajinskog ministra odbrane također je potvrdio rotaciju Vagnerovih snaga na periferiji grada.

Prema ažuriranim informacijama, od 24. maja, snage takozvane Donjecke Narodne Republike (DNR) su vjerovatno ušle u grad kako bi započele operacije čišćenja.

- Posljednjih sedmica, elementi 31. brigade ruskih Vazdušno-desantnih snaga (VDV) vjerovatno su se preselili iz područja Svatove-Kreminna kako bi pojačali bokove oko Bahmuta - navodi obavještajna služba.

Ukrajinske snage zauzele su 20 kvadratnih kilometara na bokovima Bahmuta od 16. maja. Rotacija Vagnerovih snaga će se vjerovatno nastaviti u kontrolisanim fazama kako bi se spriječio kolaps u džepovima oko Bahmuta.

- Uprkos Prigožinovoj tekućoj svađi sa ruskim MO, Vagnerove snage će vjerovatno biti korištene za dalje ofanzivne operacije u Donbasu nakon rekonstruisanja njegovih snaga - saopćili su obavještajci.

(FENA) D. Ć.

Vezane vijesti

Broj ubijenih u ruskom zračnom napadu na ukrajinski grad Černihiv porastao na 18

Borrell: EU mora poslati proturaketne sisteme Ukrajini

Ukrajinsko zrakoplovstvo oborilo svih 13 ruskih dronova korištenih u noćnim napadima

Promo

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana

Vizija i plan urbanog razvoja Kantona Sarajevo: Transformacija grada za kvalitetniji i bolji život građana