Regija     | 26.05.2023. 21:06 |

Tisuće Vučićevih pristaša na skupu 'Srbija nade'; Stigli i Dodik, Szijjarto...

FENA Internet, Foto/ Novosti.rs

BEOGRAD, 26. svibnja (FENA) - Deseci tisuća pristaša srbijanskog predsjednika Aleksandra Vučića okupili su se u petak navečer u središtu Beograda, reagirajući na prethodne masovne građanske prosvjede u tom gradu.

 

Sljedbenici Vučića i njegove vladajuće Srpske napredne stranke (SNS) okupili su se pred zgradom parlamenta na skupu "Srbija nade" i "najvećem skupu u povijesti Srbije" kako su ga proteklih dana najavljivali srbijanski predsjednik i dužnosnici SNS-a.

Autobusi iz cijele Srbije stizali su od jutra u Beograd iz svih krajeva zemlje, uključujući s Kosova na kojem su izbili incidenti između kosovskih vlasti i manjinskih Srba zbog kojih je Vučić zapovjedio punu borbenu pripravnost srbijanske vojske.

Povod masovnih građanskih prosvjeda i kritika vlasti za toleriranje i promicanje nasilja u javnom prostoru i medijima bile su tragedije s početka svibnja, u kojima je u beogradskoj osnovnoj školi i selima u okolici Mladenovca ubijeno 18 osnovnoškolaca i mladih, a 20 ih je ranjeno.

Na skupu su se uz predsjednika Srbije obratili šef diplomacije i njegov koalicijski partner Ivica Dačić te predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik, kao i mađarski šef diplomacije Peter Szijjarto.

Predsednik Srbije i Srpske napredne stranke (SNS) Aleksandar Vučić izjavio je da se večeras na skupu "Srbija nade" u Beogradu posljednji put obratio kao predsjednik te stranke, prenose srbijanski mediji.

Vučić je rekao da će sutra, kada je zakazana izborna skupština SNS, vođenje te stranke preuzeti neko drugi.

Dodao je da će već za Vidovdan, 28. lipnja, zbog "krize u kojoj se nalazi Srbija", krenuti u formiranje "Pokreta za narod i državu".

Također je izjavio da će odmah poslije skupa "Srbija nade" u središtu Beograda biti održana sjednica Vijeća za nacionalnu sigurnost na kojoj će biti riječi o događajima na Kosovu.

"Nismo imali veću krizu do sada. Kada se završi ovaj skup, imat ćemo sjednicu Vijeća za nacionalnu sigurnost da govorimo o onome što će biti na Kosovu. Ali plašim se jer znam s kim imam posla", rekao je Vučić okupljenima ispred Doma Narodne skupštine.

On je rekao da ima utisak da je neko samo čekao da većina muškaraca dođe na miting u Beograd da "napadne općinske zgrade" u tri općine na sjeveru Kosova.

"Predstavnici Kvinte su šutili. Sada to osuđuju, kada je Albancima dozvoljeno da posao završe", ocijenio je on.

Dodao je, da je zbog toga neophodno zajedništvo i jedinstvo, jer samo "snažna i jedinstvena Srbija može da izađe na kraj s problemima".

Svojim dolaskom skup je podržao i predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik, oštro kritizirajući organizatore antivladinih prosvjeda "Srbija protiv nasilja". podsjetivši kako i večerašnje okupljanje govori kako Srbija nije slaba. 

- Neki su pomislili da je Srbija slaba. Ali Srbija nije slaba, i večerašnje okupljanje govori da nismo slabi. Naša tuga je način da budemo još jači. I oni koji su okupili bulumentu koja je usmjerena protiv države neće proći. Džabe Britancima i drugima što okupljaju ovdje satrape i izdajnike koje upućuju protiv srpskog naroda, uvijek bezočno koristeći događaje kao što je ovaj u osnovnoj školi ('Vladislav Ribnikar') i u Mladenovcu", dodao je Dodik.

On je rekao da Srbi iz Republike Srpske vjeruju Srbiji koju predvodi Vučić, a obraćanje je završio povicima "Neka živi Srbija, neka živi Republika Srpska, neka živi Rusija".

 Predsjednik Socijalističke partije Srbije (SPS) Ivica Dačić ocijenio je da je skup "Srbija nade" koji je Srpska napredna stranka organizirala u Beogradu, posvećen borbi protiv "nasilja Srba prema Srbima".

"Nema tog čovjeka koga nije pogodila ova tragedija. Ubojstvo djece, ubojstvo u Mladenovcu, nasilje nad ženama. Nije prošlo ni 40 dana od ovih tragičnih događaja, minut šutnje je malo da sva tragedija i tuga stane", rekao je Dačić na tom skupu.

 On je ocijenio da je važno pokazati poštovanje prema žrtvama i da svi zajedno sudjeluju u bolu koji je pogodio cijelu Srbiju.

Na srpskom je poželio dobrodošlicu sudionicima skupa i ministar vanjskih poslova i trgovine Mađarske Peter Szijjarto.

"Dobro večer dragi prijatelji, čast mi je što sam ponovo pred vama u ovom divnom gradu. Predstavljam narod koji vas Srbe smatra bratskim narodom. Nije uvijek bilo tako, naša zajednička povijest nas je stavljala pred mnoga iskušenja. Često smo jedni druge gledali kao neprijatelje. Do danas se sve to promijenilo. Postali smo bratski narodi", kazao je on.

 

 
 

(FENA) M. K.

Vezane vijesti

Vučić najavio "Vaskršnji sabor Srbije i Republike Srpske" 5.i 6. svibnja

Dodik pozdravio najavu iz Evropske komisije, ali poručio da bez datuma to ne znači puno

Dodik, Nikšić i Čović u četvrtak na panel diskusiji u Beču

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo