Sport     | 26.05.2023. 15:22 |

Počela 13. sezona najljepše sportske priče u BiH

FENA Saopćenje, Foto/ FENA

SARAJEVO, 26. maja (FENA) - Plazma Sportske igre mladih novu takmičarsku sezonu započele su takmičenjima u Zavidovićima i Sarajevu, a ove godine sportske i edukativno-zabavne aktivnosti planirane su u 46 bh. gradova.

 

Uvod u ovogodišnja takmičenja bile su sportsko-edukativne radionice održane u partnerstvu sa Fondom za zaštitu okoliša FBiH, na kojima su dječaci i djevojčice imali priliku učiti o zaštiti životne sredine. Radionice su dio projekta "Zero Waste - budi dio igre, čuvajmo našu planetu", kojeg Plazma Sportske igre mladih sprovode u saradnji sa kompanijom Coca-Cola.

- Izuzetno smo sretni zbog svih postignuća u prethodnim godinama. Uspješno realizovane aktivnosti i broj učesnika svakako su nam najveći podsticaj da iz sezone u sezonu budemo bolji. Zahvalni smo i našim sponzorima i partnerima, koji su prepoznali značaj i važnost našeg projekta, te su godinama uz nas. Ove godine ćemo sa Košarkaškim savezom BiH, a pod pokroviteljstvom FIBA-e, biti dio kampanje 'Njen svijet, njena pravila' (#HWHR), kroz koju ćemo promovisati žensku košarku i poticati što veći broj djevojčica da se prijave na košarkaška takmičenja -  ističe Haris Deliahmetović, predsjednik Organizacijskog odbora SIM BiH.

Sa višegodišnjim specijalnim partnerom, Olimpijskim komitetom BiH, na terenima širom države Igre promovišu olimpijske vrijednosti, prijateljstvo, poštovanje različitosti i fair play, a pokrovitelj regionalnih takmičenja i ove godine je Federalno ministarstvo kulture i sporta.

- Održali smo regionalna takmičenja u pojedinačnim sportovima, u prethodnim danima počela su i takmičenja u timskim sportovima. Sredinom juna očekuje nas ceremonija Svečanog otvaranja, koja će ove godine biti održana u Novom Travniku. Nakon takmičenja u 46 gradova/općina širom naše zemlje, očekuje nas veliko finale u Sarajevu početkom jula, te Međunarodna završnica u Splitu krajem augusta - poručuje Haris Deliahmetović.

Banja Luka, Zenica, Bijeljina, Tuzla, Sarajevo i Mostar bili su domaćini regionalnih turnira u šahu i stonom tenisu, a pobjednici turnira su se plasirali na veliko finale u Sarajevu. Na prvom ovogodišnjem Coca-Cola Cup-u u malom nogometu u Zavidovićima, u konkurenciji dječaka slavila je ekipa "Mladost Krivaja“, koja je u finalnoj utakmici savladala ekipu "AS Roma". U konkurenciji djevojčica prvo mjstoosvojiloa je ekipe "ŽNK Krivaja".  Zavidovići su bili domaćin i prvog Pili Cup-a u malom nogometu za najmlađe SIM-ovce, a najspretniji i najsretniji su bili dječaci iz ekipe "ŠF Napredak 2012".

Najmlađi učesnici i ove godine imat će se priliku takmičiti u igri između dvije vatre i atletici kroz posebnu turneju – m:tel Dan sporta, koja će biti održana u 15 gradova/općina. Na ovaj način Igre žele potaknuti djecu da se od najranije dobi bave sportskim aktivnostima, te da se kroz jedan nenastavni dan dobro zabave sa vršnjacima.

Općina Novo Sarajevo bila je domaćin prvog m:tel Dana sporta u 2023 godini. Preko 1.200 dječaka i djevojčica došlo je u sportsku dvoranu "Goran Čengić" u pratnji svojih učitelja i učiteljica, a posebno oduševljenje izazvao je dolazak prvotimaca FK Sarajevo – Dala Varešanovića i Đanija Salčina, i FK Željezničar - Aleksandra Kosorića i Nedima Mekića. Nogometaši su sa mališanima odigrali i revijalnu utakmicu u igri između dvije vatre, što je bila jedinstvena prilika da zajedno nastupe bordo i plavi momci, a podršku je svojim dolaskom pružio i načelnik Općine Novo Sarajevo, Hasan Tanović. Nakon svečanog dijela i paljena plamena, u sportskoj dvorani održana su takmičenja u Moja kravica Cup-u u igri između dvije vatre, dok su na stadionu Grbavica snage odmjerili najmlađi atletičari. Medalje su otišle u OŠ "Malta“, OŠ "Hrasno“, OŠ "Grbavica I“ i OŠ "Grbavica II“.

U narednim danima Plazma Sportske igre mladih održat će Dan sporta u Ilijašu, Srebrenici, Gračanici, Ljubuškom i Mostaru, kao i takmičenja u timskim sportovima u Gradačcu, Banovićima, Živinicama, Zvorniku, Širokom Brijegu, saopćili su organizatori. 

(FENA) D. Ć.

Vezane vijesti

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo