Sport     | 25.05.2023. 21:14 |

Počeo Ljubuški Outdoor festival: Bogat natjecateljski, rekreacijski i glazbeni program

FENA Monika Ćubela Savić, Foto: Branka Soldo

LJUBUŠKI, 25. svibnja (FENA) - Treće izdanje Ljubuški Outdoor festivala (LJOF) koji, osim natjecateljskih disciplina nudi i mnoštvo dodatnih sadržaja i aktivnosti, svečano je otvoreno večeras u Kulturnom centru Ljubuški.

Na otvaranju su, između ostalih, sudjelovali Milena Šijan, članica ekspedicije 2009. godine na Mount Everest, zatim Martin Čotar, jedan od najboljih hrvatskih cestovnih biciklista te Aleksandra Drinić uime USAID turizma.

Član organizacije Ante Ilić kazao je medijima kako je cilj festivala povezati prirodnu kulturno-povijesnu baštinu s aktivnim turizmom kako bi ovaj kraj brendirali u tom smjeru jer ima velik potencijal.

- Program se sastoji od trčanja, biciklizma i paraglidinga kao službenog dijela natjecanja. Uz to, imamo outdoor sajam gdje okupljamo razna udruženja iz Hercegovine koja se bave rekreacijom u prirodi. Zatim imamo planinarenje, a dosad smo imali sportove na vodi koje smo ove godine morali otkazati zbog visokog vodostaja koji nije tipičan za ovo doba godine. Uz to smo ove godine pripremili i glazbeni program – otkrio je on.  

Ilić dodaje kako su dojmovi od prošle dvije godine jako dobri, ne samo od natjecatelja, nego i posjetitelja koji su se okušali u raznim aktivnostima.

- Ove godine bilježimo veliki porast prijavljenih natjecatelja što pokazuje da interes raste. Jako smo zadovoljni organizacijom jer na samom početku nismo očekivali da će manifestacija imati ovoliki odjek – naglasio je Ante Ilić.

Pored Ilića, nazočnima su se večeras obratili ostali organizatori, direktor JP Parkovi Ljubuški Nikica Vučić, trener u Hrvatskom atletskom klubu Ljubuški Vladimir Pokrajčić, tajnik Biciklističkog kluba Ljubuški Josip Ramljak i Branimir Mandić iz Paragliding kluba Ljubuški.

Nakon pozdravnih govora, održana je outdoor tribina sa zanimljivim gostima koji se bave aktivnim turizmom u regiji.

Utrke, paragliding i biciklizam

Inače, ovaj festival u cjelini čini skup sportsko-rekreativnih aktivnosti kojim se povezuje i revitalizira razasuta kulturno-povijesna i prirodna baština duž natjecateljskih ruta.

Outdoor sajam počinje u petak kod vodopada Kravica sa zanimljivim radionicama iz svijeta sportskog penjanja, vodenih sportova, paraglidinga, speleologije, biciklizma, ronjenja i drugo te traje tri dana festivala.

Dječje utrke do 1 kilometar u biciklizmu i trčanju počinju u petak u 17 sati kod vodopada Kravica. Sudjelovanje je besplatno, a djeca će dobiti poklon paket sponzora kao i medalju za sudjelovanje.

U subotu od 9 sati počinje paragliding natjecanje u preciznom slijetanju ”Kosača” te u popodnevnim satima dvije trkačke discipline, polumaraton ”Dva slapa” i ljubuška desetka ”Scunasticus”.

Svi koji se prijave u nedjelju će imati priliku u jutarnjim satima krenuti s planinarskim vodičima prema najvećem vrhu u Ljubuškom – Vrlosinj na 956 metara nadmorske visine.

Nedjelja je također rezervirana za biciklističke utrke ”Stipe” i ”Mara”, a koje polaze s vodopada Koćuša malo prije podneva.

Željko Bebek i Psihomodo Pop

Kada je u pitanju glazbeni program, u petak u večernjim terminima na platou iznad Kravice nastupit će bendovi glazbene škole Ljubuški te dobro poznati bend Psihomodo Pop iz Zagreba.

U subotu će svi posjetitelji festivala moći uživati u nastupu Željka Bebeka i njegovog benda, također na platou iznad Kravice.

Kada je sigurnosni aspekt festivala u pitanju, utrke će ispratiti oko 80 spašavatelja GSS-a koji će biti nazočni na terenu i na kritičnim mjestima, kao i prošlih godina. U ispomoć će doći ekipa iz Čapljine, Čitluka, Mostara, Širokog Brijega i Gruda, a suradnja je ostvarena i s policijom.

Organizatori trećeg izdanja LJOF-a su JP ”Parkovi Ljubuški” d.o.o., Grad Ljubuški, Turistička zajednica Grada Ljubuškoga, Biciklistički klub ”Ljubuški”, Paragliding klub ”Ljubuški”, Hrvatski atletski klub ”Ljubuški”, GSS Ljubuški, Foto klub ”Fokus” i Udruga ”Trebižat” Ljubuški.

(FENA) N. M.

Vezane vijesti

Promo

m:tel kampanja 'Nema brige za gige' nagrađena za najbolju upotrebu videa i multimedije

M;:tel ponosni prijatelj Sportskih igara mladih u BiH

Poziv na seminar 'Ekosistem gaming industrije i kako ga podržati'