Bosna i Hercegovina     | 25.05.2023. 17:12 |

Lendo: Nametnuta vlast koristi Schmidtove odluke da potpuno eliminiše Bošnjake iz svih procesa u FBiH

FENA Saopćenje, Foto/ Arhiv

SARAJEVO, 25. maja (FENA) - Poziv predsjedavajuće Predstavničkog doma Mirjane Marinković-Lepić i predsjedavajućeg Doma naroda Parlamenta FBiH Tomislava Martinovića na radno-konsultativni sastanak, koji je dostavljen samo članovima rukovodstva FBiH iz reda hrvatskog i srpskog naroda, pokazuje da nametnuta vlast nije samo pristala na jednokratno suspenziju Ustava FBiH kako bi se izbjegla volja Bošnjaka pri formiranju Vlade FBiH već da namjeravaju trajno isključiti predstavnike Bošnjaka iz svih procesa u FBiH, ocijenio je potpredsjednik Federacije BiH Refik Lendo.

Po njegovim riječima, pokušaj isključivanja potpredsjednika FBiH iz reda bošnjačkog naroda iz procesa usaglašavanja i donošenja odluka u FBiH predstavlja degradaciju bošnjačkog naroda i njegove političke volje, te ruši temelje Vašingtonskog i Dejtonskog mirovnog sporazuma.

- Namjera nametnute vlasti da utvrđuju prioritete u narednom mandatu, bez ikakvog učešća i utjecaja potpredsjednika iz reda bošnjačkog naroda, dominantne većine u Klubu Bošnjaka i gotovo dvije trećine Bošnjaka u Predstavničkom domu, pokazuje da ih potrebe, interesi i prava Bošnjaka uopšte ne zanimaju - kaže Lendo.

Smatra da najveću odgovornost za ovu situaciju snosi visoki predstavnik Christian Schmidt, koji je nametnutim odlukama s ciljem pogodovanja HDZ-u BiH potpuno obespravio bošnjački narod, ali i one probosanske stranke koje su zarad pozicija u vlasti pristale na nametanje aparthejda narodu koji čini više od 70 posto stanovništva FBiH, saopćila je Služba za odnose s javnošću potpredsjednika FBiH Refika Lende. 

(FENA) F. F.

Vezane vijesti

Lendo uputio ramazansku čestitku reisu Kavazoviću

Lendo čestitao Dan žena: Žene su stub svake porodice, a samim tim i društva

Lendo posjetio Odžak - Projekti saobraćajne infrastrukture ključni za snažniji ekonomski razvoj

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo