Kultura     | 25.05.2023. 13:41 |

Mostarska publika uživala u predstavi 'Gospođica'

FENA Saopćenje, Foto/ Matica hrvatska Mostar

MOSTAR, 25. svibnja (FENA) - Ovacijama mostarske publike nagrađen je ansambl Narodnog pozorišta RS-a iz Banje Luke nakon izvedbe predstave "Gospođica", prema istoimenome romanu nobelovca Ive Andrića, u dramatizaciji Vanje Ejdus te režiji i adaptaciji Đurđe Tešić.

 

Predstava je izvedena u sklopu bogatoga kazališnog programa na ovogodišnjem Mostarskom proljeću 2023. – XXV. danima Matice hrvatske Mostar u Velikoj dvorani Hrvatskoga doma hercega Stjepana Kosače.

Gosti "Proljeća" iz Banje Luke bili su oduševljeni prijamom publike i gostoprimstvom domaćina.

- Nije slučajno što je ova priča tako rijetko dramatizirana, jer je jako kompleksna i obuhvaća cijeli jedan život. Seli se iz Sarajeva u poslijeratni Beograd, a ponajprije je bazirana na unutarnjim preživljavanjima, mislima i osjećajima glavne junakinje, koje pak naš narator, tj. pisac, maestralno promatra, analizira, secira i komentira. Iz tog razloga, smatrala sam da je značajno da glas naratora, kao nekog objektivnog promatrača sa strane, ostane prisutan i u samoj dramatizaciji - istaknula je među ostalim, dramaturginja Vanja Ejdus o nastajanju Andrićeve Gospođice.

Kako je kazala, rad na ovoj dramatizaciji započela sam još 2009. godine, u vrlo intenzivnoj suradnji s redateljicom Đurđom Tešić, kada je nastalo nekoliko različitih verzija.

- Tražile smo priču, formu, stil. Probijale se kroz gusti materijal Andrićevih bravuroznih misli i uvida, da bismo, na kraju, došle do finalne dramatizacije, koja i dalje ostaje otvorena za mijenjanje i prilagodbu, jer kazalište čine ljudi koji ga stvaraju, te vjerujem da je divna ekipa koja je stvarala ovu predstavu dodala još puno slojeva koji su njima u procesu stvaranja trebali da ispričaju svoju priču – zaključila je Ejdus.

Uloge su ostvarili: Slađana Zrnić (Gospođica), Nataša Ivančević (Majka, Naratorica), Snježana Mišić (Jovanka, Gospođa sa šeširom, Rođakinja, Naratorica), Bojan Kolopić (Dajdža Vlado, Ratko Ratković, Glasovi, Narator), Danilo Kerkez (Rafo, Petar Budimirović, Glasovi, Narator), Belinda Stijak (Rezika, Rođakinja, Karmensita, Naratorica), Pavle Pavić (Veso, Pop, Simo, Rođak, Muzičar u kavani, Glasovi, Narator).

Glazbenici u predstavi su: Anastasija Marić, violina, i Marko Kovačić, kontrabas, priopćeno je iz Matice hrvatska Mostar.

 

 

(FENA) R. G.

Vezane vijesti

Mostar: Kod goranačke krivine za sada ništa nije pronađeno, ekshumacija se nastavlja sutra

Direktor SIDA-e i veleposlanica Švedske obišli postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda u Mostaru

Otvoren Međunarodni akademski seminar 'Code Quest – Mastering Games Relms' u Mostaru

Promo

Potaknuti mlade da aktivno učestvuju u promicanju održivih digitalnih praksi

Brzo i jednostavno upravljajte sredstvima na kartici i dopunjavajte je iznosom koji vi želite

Sveobuhvatna zdravstvena usluga i njega za majke i djecu u centru izvrsnosti ASA Bolnice