Bosna i Hercegovina     | 15.05.2023. 10:24 |

Općina Novo Sarajevo - Upriličeno druženje sa porodicana šehida i poginulih boraca

FENA Saopćenje, Foto/ Općina Novo Sarajevo

SARAJEVO, 15. maja (FENA) - Povodom obilježavanja Dana sjećanja na šehide i poginule borce Općine Novo Sarajevo i 16. maja - Dana Općine, u Sportskoj dvorani "Goran Čengić" upriličeno je druženje sa porodicama šehida i poginulih boraca koje se nalaze na evidenciji Službe za boračko – invalidsku zaštitu. 

Prošle godine, nakon deset godina završen je prvi krug podjele jednokratnih pomoći porodicama šehida i poginulih boraca, budući da je do sada bila praksa da se jednokratne pomoći dodjeljuju godišnje za po 100 porodica sa evidencije.

Načelnik Općine Novo Sarajevo Hasan Tanović odlučio je da po prvi put, ove godine, okupi sve porodice šehida i poginulih boraca zajedno na jednom mjestu, kojih prema evidenciji Službe ima 916, a kako bi svi u isto vrijeme dobili jednokratnu pomoć u iznosu od po 100 KM.

U svom obraćanju, Tanović je istakao da se ovim zajedničkim druženjem svih porodica šehida i poginulih boraca, njegova želja konačno ispunila, ali i želja svih zaposlenih u Službi za boračko - invalidsku zaštitu.

- Moja velika želja je bila da kada se završi ovaj prvi ciklus podjele jednokatnih pomoći koje je trajao deset godina, obezbijedimo dovoljan broj budžetskih sredstava kako bi na jednom mjestu okupili sve vas i priredili jednu malu svečanost na kojoj ćemo se svi zajedno najprije družiti, razmijeniti iskustva i saslušati koje su to vaše najveće potrebe u ovim trenucima - istakao je Tanović, poručivši da ova lokalna zajednica nikada neće zaboraviti ni porodice niti naše šehide i poginule borce koji su dali svoje živote braneći domovinu Bosnu i Hercegovinu.

Tom prilikom, prisutnima su se obratili i pomoćnica načelnika za boračko - invalidsku zaštitu, Enisa Ibrahimović, te predsjednica Udruženja "Organizacija porodica šehida i poginulih boraca Novo Sarajevo" Naima Macanović.

Macanović je zahvalila općinskom načelniku što je održao svoje obećanje i okupio sve porodice odjednom u cilju dodijele jednokratnih pomoći, poručivši da ove majke, sestre i djeca koja su ostali bez svojih najmilijih tokom agresije nikada nisu tražili mnogo, niti se žalili što dobijaju nekada i premalo, najviše ih je boljelo što su vrlo često bili i skroz zapostavljeni.

- Nadamo se da će se ova praksa, nastaviti i narednih godina jer je nama porodicama šehida i poginulih boraca nekada najviše znači samo pažnja - istakla je Macanović.

Ovu svečanost povodom Dana Općine Novo Sarajevo svojim muzičkim nastupima uveličali su i učenici OŠ "Grbavica I", kao i AKA bend. Pjesme poput "Sarajevo ljubavi moja" i "Samo da rata ne bude" i ovaj put izazvale su jake emocije kad svih prisutnih.

Za 916 porodica na već dostavljene račune biće uplaćena pomoć u iznosu od po 100 KM, za šta je ove godine iz općinskog budžeta izdvojeno 91.600 KM, saopćeno je iz Press službe Općine Novo Sarajevo. 

(FENA) J. Č.

Vezane vijesti

Općina Novo Sarajevo - Od ove godine sve porodilje imaju pravo na jednokratnu novčanu pomoć

IDDEEA pružila pomoć Općini Novo Sarajevo na putu digitalne efikasnosti

Općina Novo Sarajevo izradila E-registar

Promo

BBI Banka nagrađuje za ukazano povjerenje novim Programom lojalnosti

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom