Kultura     | 11.05.2023. 14:03 |

'Sin' Floriana Zellera u režiji Dine Mustafića premijerno sutra na sceni Kamernog teatra 55

FENA Nermina Omerbegović, Foto: Harun Muminović

SARAJEVO, 11. maja (FENA) - Na sceni Kamernog teatra 55 u petak, 12. maja premijerno će biti izvedena predstava "Sin" Floriana Zellera, u režiji Dine Mustafića. Zeller je autor trilogije "Sin", "Majka", "Otac" koje će se u Mustafićevoj režiji naći na sceni Kamernog tetara.

Direktor Kamernog teatra 55 Senad Alihodžić kazao je na današnjoj konferenciji za medije da su nakon premijere predstave "Sin", u junu planirane i premijerne izvedbe predstava "Majka" i "Otac". On je istakao da je riječ o projektu koji je svojevrstan izazov.

Reditelj Dino Mustafić, koji će režirati sve tri predstave, naveo je da je Florian Zeller jedan od najznamenitijih pisaca današnjice, pisac kojeg su i kritičari nazvali velikim otkrićem, osvježenjem. Možda i najuzbudljivijim piscem današnjice.

- Bit ćemo prvi teatar u regionu koji je pod jednim krovom uprizorio sva tri teksta - kazao je Mustafić.

Govoreći o predstavi "Sin", naveo je da je to jedan od onih komada koji vas ne mogu ostaviti indiferentnim ni kao gledaoca, ni kao čitaoca.

On je rekao da je "Sin" priča o tinejdžeru koji pokušava da spasi život u okolnostima u kojim i društvo i porodica dezorijentišu mlade ljude. Ujedno, kako je naveo, ovo je i priča o jednoj bezuslovnoj ljubavi koje nikad nije dovoljno. Pa čak i kad je ta ljubav roditelja u pitanja ona nekad ne dopire do uma djece.

Mustafić je također istaknuo značaj ove predstave u vezi sa aktuelnim trenutkom u kom živimo.

Dramaturg predstave "Sin" je Vedran Fajković koji je kazao da se kao društvo najviše bavimo posljedicama, a ne uzrocima.

- Ova predstava jako tačno, jako bolno govori o tome. Kako male stvari kao što su ljubav, porodica, prodično gnijezdo i dom igraju ogromnu ulogu. Smatram da su ovaj i ostala dva komada "Majka" i "Otac", ekstremno važni i jako je bitno da smo ih uradili da publika vidi - kazao je Fajković.

On je istaknuo da žele publiku potaknuti i na razmišljanje i na dijalog, pa i akciju.

Glumac Admir Glamočak naglašava da u ovoj predstavi glumci izgovore sve ono o čemu šute.

- To je bio najveći izazov. Privilegija je da smo dobili priliku da to izgovorimo. I da ćemo živjeti u nadi da će izgovoreno kod jednog dijela publike postaviti neka pitanja - kazao je Glamočak.

On je također skrenuo pažnju kako se malo danas razgovara, prisutan je manjak dijaloga.

U dijelu triologije "Sin" igraju Admir Glamočak, Davor Golubović, Sabina Bambur, Džana Pinjo, Amar Selimović. Dramaturg je Vedran Fajković. Kostimografiju i scenografiju potpisuje Adisa Vatreš Selimović.

U sve tri predstave osim reditelja Mustafića, u autorskom timu su Adisa Vatreš Selimović i Irena Popović koja potpisuje muziku, dok se dramaturzi i glumci mijenjaju.

(FENA) M. L.

Vezane vijesti

U Kamernom teatru počele probe za novu predstavu 'Pomračenje mjeseca'

Kamerni teatar: Otvorene rezervacije ulaznica za predstave koje će biti izvedene u aprilu

'Djelidba' Kamernog teatra 55 gostuje po bh. gradovima

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu