Kultura     | 10.05.2023. 21:03 |

Otvoreni Dani evropskog filma, na programu filmovi iz 11 zemalja

FENA Sanda Hrkić, Foto: Almir Razić

SARAJEVO, 10. maja (FENA) - Manifestacija Dani evropskog filma otvorena je večeras u Sarajevu projekcijom švedskog dokumentarnog filma 'Hladni slučaj', države koja trenutno predsjedava Evropskom unijom.

 

Šef Delegacije u EU i specijalni predstavnik Evropske unije u BiH Johhan Sattler naglašava da će u narednih deset dana biti prikazani filmovi iz 11 zemalja.

U izjavi novinarima prije početka programa Sattler podsjeća da se početkom maja proslavlja ono što je zapravo počelo kao ideja, bivšeg ministra vanjskih poslova Francuske Roberta Schumana, o ujedinjenoj Evropi. Ta ideja razvila se do toga da trenutno ima 27 zemalja članica Evropske unije. Kako sa zadovoljstvom naglašava, Bosna i Hercegovina napravila je prošle godine velike korake u pogledu pristupanja eventualno EU.

- Bosna i Hercegovina pristupila je i programu Kreativna Evropa 2021.-2027., što je još jedan zbližavajući faktor koji okuplja sve nas oko kulture, filma i umjetnosti, muzike i svega što se dešava u oblasti kulture, a kulture nema bez filma - naglasio je.

Ambasadorica Švedske u BiH Johanna Stromquist podsjeća da je Švedska jedan od sudomaćina događaja, koji je počeo večeras u kinu Meeting Point, a film kojim je otvoren posvećen je generalnom sekretaru UN-a Dagu Hammarskjöldu koji je bio jedan od ključnih ljudi ikad na toj poziciji. Za vrijeme njegovog mandata ‘lansiran je i taj projekt humanitarnih misija za očuvanje mira širom svijeta.‘

- Upravo zato smo mislili da je bitno prikazati film o njegovom životu. On je ubijen, a u filmu se može vidjeti šta se zapravo dešavalo u vezi sa tim. Tema filma su neke od bitnih detalja iz njegovog života, kao i njegova smrt. Tokom života zalagao se za mir, suradnju i toleranciju - kazala je.

Uz Švedsku koja trenutno predsjedava EU, večerašnjem događaju prisustvovali su i francuski predstavnici. Manifestacija Dani evropskog filma održava se u okviru Dana Evrope 2023: Bosna i Hercegovina oduvijek u srcu Evrope, a ima različite programe koji se realiziraju širom BiH.

(FENA) M. L.

Vezane vijesti

U kinu Meeting Point izbor filmova nominovanih za Oscara

Specijalna projekcija filma 'Trougao tuge' u kinu Meeting Point, ulaz besplatan

Evropski filmski klub počeo s radom, sudjelovali i mladi iz Sarajeva

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu