Bosna i Hercegovina     | 24.04.2023. 17:37 |

Čampara odgovorio Vučiću: R Srbija obavezna poštivati suverenitet i teritorijalni integritet BiH

FENA Saopćenje, Foto/ FMUP

SARAJEVO, 24. aprila (FENA) - Federalni ministar unutrašnjih poslova Aljoša Čampara odgovorio je predsjedniku Republike Srbije Aleksandru Vučiću koji je danas na konferenciji za medije komentarisao poziv ministra Čampare da se distancira od izjava predsjednika bosanskohercegovačkog entiteta RS Milorada Dodika.

- Gospodine Vučiću, ja sam Aljoša Čampara – ministar unutrašnjih poslova Federacije Bosne i Hercegovine. Sin Avde i Rabije. Državljanin Bosne i Hercegovine, etnički Bošnjak i građanin Evrope. Pravnik, patriota i čovjek koji vjeruje u multietnička društva.

U unutrašnja pitanja Bosne i Hercegovine nemate se pravo miješati, ali ste dužni zbog mira u regionu – na čijem očuvanju, kako tvrdite, radite – nedvomisleno reagovati kada se u Vašem prisustvu zagovaraju ideje pripajanja dijela teritorije Bosne i Hercegovine državi u kojoj se nalazite na dužnosti predsjednika, naveo je Čampara u odgovoru.

Istaknuo je kako je Republika Srbija obavezna poštivati suverenitet, teritorijalni integritet i međunarodnopravni subjektivitet Bosne i Hercegovine.

- Vi dobro znate da je Republika Srbija potpisivanjem Dejtonskog mirovnog sporazuma obavezala se na puno poštivanje suverene jednakosti Bosne i Hercegovine i izbjegavanje bilo kakvih aktivnosti koje bi bile usmjerene protiv nezavisnosti Bosne i Hercegovine, te da je prihvatila da promovira i poštuje obaveze koje proizlaze iz Ustava Bosne i Hercegovine.

Moram li Vas uopće podsjećati, gospodine Vučiću, da je Republika Srpska prema Ustavu Bosne i Hercegovine samo jedan od dva entiteta u sastavu demokratske države Bosne i Hercegovine? Smatrate li, predsjedniče Republike Srbije, da je promoviranje i poštivanje obaveza koje proizlaze iz Ustava BiH to kada predsjednik bh. entiteta RS Milorad Dodik u Vašem prisustvu zagovara secesiju entiteta RS i pripajanje Republici Srbiji, a Vi šutite?, napisao je ministar Čampara u odgovoru Vučiću.  

Dodao je kako je predsjednik Srbije dužan jasno se distancirati od takvih poruka i kao predsjednik susjedne zemlje s kojom "gradimo dobrosusjedske odnose, ali i kao predsjednik zemlje koja je potpisnica Dejtonskog mirovnog sporazuma, odnosno države koja ima obaveze, a ne prava u odnosu na Bosnu i Hercegovinu".

- Od Vas tražim da se ponašate kao državnik, a ne da vodite hipokrizne politike kojim samo dajete vjetar u leđa destruktivnim ideologijama. Gospodine Vučiću, politike Milorada Dodika nisu štetne samo po Bosnu i Hercegovinu već i po kompletan srpski narod, a posebno po Republiku Srbiju. Nadam ste da ste upoznati s tim da Dodikove prijetnje ne idu u pravcu pripajanja bh. entiteta RS Njemačkoj ili Velikoj Britaniji već upravo Republici Srbiji – državi u kojoj ste Vi suveren. Naš cilj je saradnja Bosne i Hercegovine i Republike Srbije, jačanje dobrosusjedskih odnosa, normalan život u kojem djeca neće napuštati ni Sarajevo, a ni Beograd zbog straha od oružanih sukoba, cestovno uvezivanje i naravno poštivanje odredbi međunarodnog javnog prava, napisao je ministar Čampara.

Od predsjednika Srbije je zatražio da ne ignoriše pruženu ruku saradnje i izgradnje mira zbog "destruktivnog pojedinca koji je postao prevelik teret i Bosni i Hercegovini i Bošnjacima i Srbima i međunarodnoj zajednici, a iskreno vjerujem i Vama lično".

- Mi hoćemo potpisivanje ugovora o granici, zajedničke investicije i povećanje obima ekonomske saradnje, ali isto tako vrlo dobro znamo šta nećemo, odnosno šta ne damo, navodi se u reakciji ministra Čampare.

(FENA) E. F.

Vezane vijesti

Zajedničke ophodnje kineske i srbijanske policije u Beogradu, Novom Sadu i Smederevu

Dačić: Beograd nema veze s naoružanom grupom u selu Banjska

Milanović: Problem ilegalnih migracija može se riješiti integriranjem BiH u EU

Promo

BBI banka partner na projektu Svjetske banke za oporavak i rast bh. privrede

Kompanija AS iz Jelaha predstavila spoj savremenosti i tradicije na sajmu u Tešnju

Sparkasse Banka predstavlja inovativni stambeni kredit za mlade