Bosna i Hercegovina     | 14.04.2023. 16:21 |

Dodijeljene nagrade pobjednicima takmičenja u crtanju 'Čist vazduh - zdrav život' (VIDEO) 

FENA Aida Kovač, Foto: Harun Muminović

SARAJEVO, 14. aprila (FENA) - Čist vazduh, čiste vode, lijepe šume, čista priroda su bitni za sve nas - poručio je ambasador Japana u Bosni i Hercegovini Masami Kinefuchi danas u Sarajevu prilikom dodjele nagrada pobjednicima takmičenja u crtanju o temi "Čist vazduh - zdrav život".

Nevladina organizacija iz Japana Ipil Ipil no Kai, u saradnji s Razvojnim programom Ujedinjenih nacija (UNDP) u Bosni i Hercegovini, pokrenula je takmičenje u crtanju o temi „Čist vazduh - zdrav život“, u kojem su učestvovali učenici osnovnih škola iz Sarajeva, Banja Luke, Istočnog Sarajeva, Mostara i Tuzle.

U okviru takmičenja, učenici od 5. do 9. razreda osnovnih škola iz ovih pet gradova imali su priliku da, kroz svoje crteže, na kreativan način predstave važnost čistog vazduha za njihov zdrav život i budućnost. Stiglo je 690 radova iz 34 osnovne škole iz pet gradova.

- Vi ste svi mladi, ali nadam se ćete svi zajedno da radite na tome da se poboljša i ekološla situacija u zemlji tako da i vi, i vaša djeca, i vaši unuci mogu da uživaju u čistom okruženju - kazao je ambasador Kinefuchi obraćajući se dobinicima nagrada.

Nadam se, dodao je on, da ćete svi da radite na tome da izgradite ekološki čistu zemlju.  

Govoreći o pristiglim likovnim radovima, kazao je da je iznenađen koliko su svi radovi bili dobri.

- Dobili smo 690 aplikacija i hvala svima koji su učestvovali u ovom takmičenju. Svi radovi su bili toliko odlični da je bilo teško odabrati koji je rad bolji od drugog. Čestitam svima koji su učestvovali u takmičenju kao i njihovim nastavnicima i prijateljima koji su ih podržavali - naveo je japanski ambasador.

Poručio je mladima da rade zajedno, da vode računa o ekologiji u svojoj zemlji, da budu ponosni na sebe i da postanu pravi ljudi.

Nevladina organizacija Ipil Ipil no Kai niz godina realizuje ovo takmičenje, a ove godine ostvarena je saradnja sa Razvojnim programom Ujedinjenih nacija (UNDP) u okviru projekta „Inkluzivna dekarbonizacija“ (IDA) koji je uz finansijsku podršku Vlade Japana provodio UNDP u saradnji s Ministarstvom vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH. Projektom se pružila podrška u u procesu pravedne dekarbonizacije, čime će se poboljšati okoliš i vazduh, a time i kvalitet života svih građana.

Predstavnica nevladine organizacije Ipil Ipil No Kai Toshiko Ito je podsjetila da je ta organizacija 2009. godine došla na ideju za to takmičenje u crtanju.

- Veoma smo srećni što smo osam godina, osim godina kada je bila pandemija i nismo mogli, osam puta uspjeli da dodijelimo ove nagrade. Ove godine smo, u  saradnji sa UNDP-om, za temu ovog takmičenja odabrali čist vazduh i zelenu prirodu, zeleni život, razmišljajući o velikom globalnom problemu globalnog zagrijavanja - kazala je Ito.

Napomenula je da će likovne radove njihovo udruženje odnijeti u Japan i da će već tradicionalno radovi ići na veliku turneju po Japana. U  mnogom gradovim bit će izlagani na izložbama, kao i u samom glavnom gradu.

- Dosadašnje izložbe koje smo održavali, sa prethodnim učesnicima, prolazili smo kroz cijeli Japan i svugdje smo nailazili na oduševljenje posjetilaca izložbe - navela je Ito.

Dodala je da će i ove godine na isti način odnijeti radove i održati više izložbi u Japanu.   

Predstavnica Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Tamara Bajkuša Spahić je izrazila zadovoljstvo da su kroz IDA projekt imali priliku poseban fokus staviti na nove mlade generacije i prepoznati njihovu ulogu u nekom širem procesu dekarbonizacije.

- Smatram da su sudionici ovogodišnjeg natječaja "Čist vazduh - zdrav život" protagonisti sutrašnjice i ključ za postizanje promjena. Vi, učenici naših škola ćete imati ključnu ulogu u stvaranju i širenju društvenih inovacija i promjena. Vi ćete biti nositelji reforme našeg društva - kazala je  Bajkuša Spahić.

Istaknula je da je dekarbonizacija energetskog sektora imperativ za BiH. To je, smatra ona, jedna velika razvojna šansa, jer je upravo energetski sektor jedan od najvažnijih gospodarskih grana u BiH.

Predstavnica UNDP-a Adela Pozderac zahvalila je Vladi Japana na svesrdnoj podršci u realizaciji projekta „Inkluzivna dekarbonizacija“ koji implementira UNDP u saradnji s Ministarstvom vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH.

Po njenim riječima, ovaj projekt je dio globalne inicijative UNDP-a pod nazivom "Klimatsko obećanje, od opredjeljenosti do uticaja".

- Vlada Japana se pridružila u novoj fazi provedbe ovog projekta, osiguravši 42 miliona američkih dolara za realizaciju više klimatskih inicijativa u 23 zemlje širom svijeta - navela je Pozderac.

Zahvalila se i organizaciji Ipil Ipil no Kai na prilici da im se pridruže u ovom takmičenju, koje se tradicionalno organizira svake godine sa velikim brojem škola širom BiH.

Također se zahvalila učenicima i učenicama, koji se se u velikom  broju odazvali na ovom takmičenju i "pokazali nam njihovo razumijevanje ove važne teme „Čist vazduh - zdrav život“.

Nakon obraćanja, uslijedilo je i uručenje nagrada.

Nagrada ambasadora, pet pametnih klupa za jednu školu iz svakog grada, ambasador Japana u BiH uručio je školama Aleksa Šantić, Sarajevo; Jovan Dučić, Banja Luka; Petra Bakule, Mostar; Sjenjak, Tuzla i Sveti Sava, Istočno Sarajevo. 

Autori najboljih crteža, njih pet, kao nagradu dobili su bicikl, a to su Hasena Zlatarac iz OŠ Ćamil Sijarić iz Sarajeva, Teodora Novaković iz OŠ Borislav Stanković iz Banja Luke; Anđela Talić iz OŠ Petra Bakule iz Mostara; Lamija Mujić iz OŠ Sjenjak iz Tuzle i Božana Pajić  iz OŠ Sveti Sava iz Istočnog Sarajeva.   

Autorima drugoplasiranih crteži kao nagrada uručeno je 30 solarnih ruksaka koji sadrže pametne sveske, bluetooth slušalice i bojice.

Tri e-romobila dodijeljena su kao nagrada nastavnicima s najvećim brojem poslanih crteža.

Nevladina organizacija iz Japana Ipil Ipil no Kai dodijelila je certifikate svim nagrađenim učesnicima/cama.

Preuzmite VIDEO

(FENA) E. F.

Vezane vijesti

Izvještaj UNDP-a o ljudskom razvoju - BiH u kategoriji zemalja sa visokim razvojem

U Varešu otvoren Kreativni centar za mlade i nevladine organizacije

Novi video serijal UNDP-a 'O klimatskim akcijama'

Promo

BBI Banka nagrađuje za ukazano povjerenje novim Programom lojalnosti

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom