Bosna i Hercegovina     | 03.04.2023. 13:04 |

'Los Rosales' dobio novu sobu za terapije i školski minibus (VIDEO)

FENA Mladenka Krilic, Foto: Emanuel Soča

MOSTAR, 3. travnja (FENA) - U Centru za djecu i omladinu s posebnim potrebama "Los Rosales" Mostar u ponedjeljak je otvorena nova prostoriju koja će se koristiti za pružanje raznih terapija njihovih korisnika, a preuzet je i novi školski minibus za prijevoz učenika/korisnika tog centra.

Po riječima direktorice Centra "Los Rosales" Mirne Mezit, riječ je o implementaciji Interreg IPA projekta "Inclusive play" prekogranične saradnje Hrvatska - Bosna i Hercegovina - Crna Gora 2014 - 2020.

- Svaki vid novog servisa i usluge djeci s poteškoćama je bitan, jer mi u Centru za djecu i omladinu s posebnim potrebama svakim danom nastojimo razvijati spektar svojih usluga koje su potrebne toj djeci za njihov bolji rast i razvoj, a time i mijenjati svijest društva da kroz malu podršku mogu biti ravnopravni članovi - kazala je Mezit.

Centar "Les Rosales" je preko ovog projekta educirao i deset zaposlenika.

Jedna od njih, psiholog Centra Nizama Drljević kaže kako je riječ o novijem programu u BiH, odnosno radionicama od velikoga značaja za djecu različitih uzrasta, kako emocionalno nestabilnu tako i za djecu koja su darovita, jer su izložena prevelikim očekivanjima.

- U novoj prostoriji, u ugodnom ambijentu, korisnicima će biti omogućimo pružanje raznih terapija, kao i održavanje raznih radionica i edukacija (relax kids i dr.) - objasnila je Drljević.

Centar je također u okviru navedenog projekta, a uz sufinanciranje Grada Mostara, nabavio novi školski minibus za prijevoz učenika/korisnika Centra, a kojih je više od stotinu s područja grada Mostara i okoline.

Istog dana, u Centru je u sklopu obilježavanja Svjetskog dana svjesnosti o autizmu, 2. travnja, talijanska fondacija Don Carlo Gnocchi u partnerstvu s firmom Violeta, u sklopu kampanje podizanja svijesti o autizmu, održala kratko predavanje i radionice za djecu uzrasta II i III razreda osnovnih škola iz Mostara na temu svjesnosti o autizmu.

Aktivnosti su predviđene u osnovnim školama; Bihaću, Tuzli, Banja Luci, Travniku, Zenici, Sarajevu, Mostaru i Širokom Brijegu, a vode ih lokalna udruženja koja rade s osobama s poteškoćama.

U sklopu kampanje, djeci 2. i/ili 3. razreda su podijeljene slikovnice "Plavi vlak", spisateljice Paule Tomić, majke dječaka s autizmom koja je nesebično u suradnji s prethodno navedenim partnerima tiskala slikovnice i odlučila da ih pokloni djeci širom Bosne i Hercegovine.

Kako su istaknuli organizatori ove kampanje, njezin krajnji cilj je da se iz različitih gradova koji budu uključeni u projekat (Široki Brijeg, Mostar, Sarajevo, Zenica, Travnik, Banja Luka, Bihać i Tuzla) u isto vrijeme i na isti datum pošalje ista poruka o važnosti obrazovanja te podizanje svijesti kod djece i omladine o autizmu.

Autizam je neurorazvojni poremećaj koji značajno utiče na sposobnost komunikacije i socijalne interakcije, a 2. travnja na osnovu Rezolucije UN-a iz 2007. godine se obilježava kao Svjetski dan svjesnosti o autizmu.

Radi se o složenom biološkom poremećaju mozga koji je karakteriziran atipičnim ponašanjem.

"Susrećemo se činjenicom da su djeca s poremećajem iz spektra autizma izolirana od društva iako su to, jako često, osobe s izrazito visokim intelektualnim sposobnostima, kazali su za kraj organizatori. 

Preuzmite VIDEO

(FENA) I. B.

Vezane vijesti

Reformski procesi i inkluzija djece i mladih osoba s invaliditetom

Humanitarni koncert Orquestra de Cámara de Siero

Europ'Raid dolazi u Centar “Los Rosales”

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo