Bosna i Hercegovina     | 01.04.2023. 15:06 |

Dokumentarni film 'Za Sarajevo - Posljednji pokret francuskog intelektualca' na Al Jazeera Balkans

FENA Saopćenje, Foto/ Al Jazeera Balkans

SARAJEVO, 1. aprila (FENA) - Dokumentarni film "Posljednji pokret francuskog intelektualca" Zehre Sikias u koprodukciji Al Jazeere Balkans, koji prikazuje neispričanu priču o pokretu francuskih intelektualaca "Sarajevo" bit će prikazan u programu te tv-kuće danas u 19.05 sati, repriza u 23.05 sati, kao i na online platformama.

Nakon zatvorene projekcije na prošlogodišnjem AJB DOC Film Festivalu, ovaj dokumentarac u TV-formatu bit će dostupan široj publici i online, uz određena geografska ograničenja.

Tokom opsade, ideja “sarajevskog otpora” inspiriše posljednju univerzalnu političku borbu francuske inteligencije protiv širenja ultradesničarskih i nacionalističkih ideja u Evropi.

Prvi put nakon Drugog svjetskog rata Evropa se ponovno suočava s etničkim čišćenjem, logorima, bombardovanjem gradova i masovnim ubistvima tokom rata u Bosni i Hercegovini (1992-1995).

Opkoljeno Sarajevo, kao simbol bosanske tragedije, mnogi istaknuti francuski intelektualci, filozofi i umjetnici vide kao snažan signal da izraz "nikad više" prestaje vrijediti i da nacionalizam opet kuca na vrata Evrope.

Kroz prizmu francuskog pokreta za Sarajevo, dokumentarac prati intenzivnu četverogodišnju političku borbu protiv kontroverzne pasivne pozicije zapadnih vlada, posebno Francuske, koje odbijaju djelovati protiv srpske agresije.

Priča gledaoca vraća u ključne historijske događaje koji su obilježili kraj 20. stoljeća, kao što je osnivanje Evropske unije u Maastrichtu sa ciljem očuvanja mira u Evropi, upravo u trenutku kada se Balkan suočava s ratom i najradikalnijim ekstremističkim ideologijama.

Iako pod opsadom, Sarajevo se uzdiže kao usamljeni otok koji nastavlja vjerovati i braniti republikanske ideale zajedništva. Kroz prizmu eminentnih francuskih filozofa, pisaca i umjetnika, film daje detaljan uvid u ideje i zaostavštinu ideala “sarajevskog otpora” istražujući, trideset godina kasnije, na koji način su oni bili od presudnog utjecaja na budućnost Evrope.

Rat u Ukrajini i ogroman val populizma i desničarskih ideja koji se širi Evropom, daju novu perspektivu sarajevskog otpora ističući mnoge paradokse, simbole i nenaučene lekcije iz zaboravljene bosanske tragedije, saopćeno je iz Al Jazeere Balkans.

(FENA) J. Č.

Vezane vijesti

Promo

M:tel donosi bezbrižnu komunikaciju i na putovanju

Maker.ba - Savršena platforma za inovacije i kreativnost

Telemach fondacija priprema uzbudljivu studijsku posjetu za najaktivnije učesnike Job Lab programa