Bosna i Hercegovina     | 31.03.2023. 08:59 |

Obilježavanje 'Dana logoraša Žepča'

FENA Saopćenje, Foto/ Savez logoraša u BiH

SARAJEVO, 31. marta (FENA) - U povodu 31. marta, "Dana logoraša Žepča", članica Saveza logoraša u Bosni i Hercegovini, "Udruženje logoraša Žepče", obilježava  29. godišnjicu od raspuštanja koncentracionih logora HVO-a za stanovnike Žepča, Maglaja, Zavidovića, Teslića, od 13.30 sati, sa okupljanjem ispred Čaršijske, Ferhat-pašine džamije u Žepču.

- S obzirom na to da se ove godine obilježavanje realizira u ramazanu, da postimo i očekujemo nagradu za našu borbu i istrajavanje na pravdi na ovom i na onom svijetu, časno obilježavamo žrtve i dešavanja u Žepču iz `93. i `94. Pravi i iskreni vjernici, bilo koje vjere, to s pravom očekuju, jer to im je obećano od Onoga koji svoja obećanja i istinu ne poriče - saopćeno je iz Saveza logoraša u BiH. 

Iako početna ratna dešavanja 1992. godine, u kojima je Armija RBiH zajedno sa HOS-om i HVO-om branila ovu slobodnu teritoriju od agresora, nisu nagovještavala logore na području Žepča 1993. godine, političke strukture prvenstveno izvan države Bosne i Hercegovine, su se potrudile da to tako ipak ne ostane. U tim nečasnim nastojanjima 1993., ove strukture nisu prezale ni od uklanjanja nesitomišljenika, iskrenih boraca za Bosnu i Hercegovinu iz vlastitog naroda, a sami Bošnjaci se u te nove planove nisu uklapali, pa su za njih otvarani koncentracioni logori u i oko Žepča: Hangar, Silos, Prodavnica, u školama i privatnim kućama. Bilo je toga, i to isto su pokazala i dešavanja ne samo u Žepču, nego i u Livnu, Mostaru, Konjicu, Stocu, Prozoru, Vitezu, Novom Šeheru... To nije bio naš doživljaj zajedničke države Bosne i Hercegovine, poručili su iz Saveza logoraša u BiH.

Iz Saveza su naglasili da su logoraši koji su prisutni na obilježavanjima, i koji su prošli logore širom BiH, najdirektnija potvrda da su te ispite položili.

- Istina, sve to ostavlja traga na čovjeku, ali kako istinski i spoznati nekoga ili nešto u životu, ako to ne osjetimo na vlastitoj koži. Najznačajnije i nakon svega je ostati čovjek, a logoraši Žepča to sigurno jesu i ostat će zauvijek, a to znaju i osjete i njihove iskrene i prave komšije. Međutim, logoraši moraju ispuniti svoju misiju, a ta misija je iznošenje istine '"na svjetlo dana'", istine koja se dešavala na ovim našim prostorima, i od toga ne možemo i ne smijemo nikada odustati! Odustajanje od istine, vodi ka ponavljanju 'starog ispita' na kojem smo pali, a to sebi, zbog generacija koje dolaze, ne smijemo ponovo dopustiti - naglasili su iz Saveza logoraša u BiH.

Istakli su da Savez logoraša u BiH, krovna organizacija logoraša države Bosne i Hercegovine, potvđuje njihovu opredjeljenost ka istini koja nema cijenu i koja je konačnim presudama Međunarodnog  krivičnog tribunala za bivšu Jugoslaviju, nedvojbeno i neovisno utvrđena, izvan BiH.

- Zajedno sa pozitivnim i konstruktivnim snagama bosanskohercegovačkog društva iz svih naroda, opredjeljenim ka iskrenom i stvarnom suživotu i saradnji, a ne ka formalnim i usiljenim rješenjima današnjice, koja po pravilu ne funkcionišu u životima nas malih, običnih ljudi, Savez logoraša u BiH nastavlja borbu za samo tu i takvu BiH, zajedničku državu iskrenih, dobrih Bosanaca i Hercegovaca, i mi se nećemo umoriti - stoji u saopćenju Saveza logoraša u BiH. 

(FENA) D. V.

Vezane vijesti

Savez logoraša u BiH pozvao Dačića da mu pokažu koncentracione logore i grobnice na području Prijedora

Obilježena 31. godišnjica zločina nad logorašima logora 'KRINGS', kod Sanskog Mosta

Obilježavanje 31. godišnjice formiranja logora Trnopolje

Promo

Potaknuti mlade da aktivno učestvuju u promicanju održivih digitalnih praksi

Brzo i jednostavno upravljajte sredstvima na kartici i dopunjavajte je iznosom koji vi želite

Sveobuhvatna zdravstvena usluga i njega za majke i djecu u centru izvrsnosti ASA Bolnice