Ekonomija     | 28.03.2023. 09:23 |

Denk: EBRD je spreman da finansira širenje interneta u BiH (VIDEO)

FENA Muhamed Hadžibegić, Foto: Hazim Aljović

SARAJEVO, 28. marta (FENA) - Direktor Odjela za strategije politike i provedbu u Evropskoj banci za obnovu i razvoj (EBRD) Christoph Denk izjavio je za Fenu da je ta institucija spremna da pripremi studije širenja interneta u BiH i da finansira taj proces.

Istakao je da je trenutno cijena interneta u BiH duplo viša nego u zemljama EU, dok su istovremeno brzine interneta mnogo manje, te da postoji mnogo potencijala za uvođenje bržeg i jeftinijeg interneta.

- U Sarajevo sam doputovao kako bi vidio na koji načinn EBRD može pomoći Bosni i Hercegovini i zapadnom Balkanu u digitalizaciji ekonomije. Digitalizacija je glavni pokretač ekonomskog razvoja i približavanja Bosne i Hercegovine Evropskoj uniji - rekao je Denk.

Dodao je da je održao uspješan sastanak s ministrom komunikacija i prometa BiH Edinom Fortom na kojem su se suglasili o važnosti razvoja digitalne infrastrukture u BiH, što uključuje širenje interneta u ruralnim područjima.

Denk je naglasio da će na konferenciji 'Ulaganje u digitalizaciju na zapadnom Balkanu', koju organizuju danas u Sarajevu zajedno s Evropskom investicijskom bankom i Vijećem za regionalnu saradnju, posebno biti razmatrano kako podržati digitalizaciju privatnog sektora. 

Pojasnio je da se EBRD i EU posebno zalažu za digitalizaciju malih kompanija u BiH i zajedno s lokalnim bankama kroz program 'Go Digital' bit će osigurana sredstva za taj proces. 

Denk je naveo da provode i savjetodavni program podrške digitalizaciji kompanija i da je održao uspješan sastanak s predstavnicima firme MDG, koja je značajno poboljšala svoju izvoznu strategiju zahvaljujući tom programu. 

- Bilo je ispirativno vidjeti takve uspješne priče kako kompanije zahvaljujući digitalizaciji šire poslovanje i povećavaju dobit - rekao je Denk.

Preuzmite VIDEO

(FENA) D. V.

Vezane vijesti

Nikšić i direktorica Ureda EBRD-a u BiH o infrasturkturnim projektima i reformskim procesima

EBRD će osigurati 30 miliona eura pomoći turskim regijama pogođenim potresima

Najavljen novi vid podrške kako bi se uvećali britanski izvoz i investicije na zapadnom Balkanu

Promo

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije