Ekonomija     | 27.03.2023. 13:29 |

Predsjednik Saudijske narodne banke podnio ostavku nakon komentara o padu Credit Suisse

FENA Internet, Foto/ Twitter

RIJAD, 27. marta (FENA) - Ammar Al-Khudairy, predsjednik Saudijske narodne banke, čiji su komentari pogurali pad dionica banke Credit Suisse, što je na kraju dovelo do njenog preuzimanja od  konkurentskog UBS-a, podnio je ostavku, prenosi Swisisnfo.

Predsjednik Saudijske narodne banke podnio je ostavku iz "ličnih razloga", navodi se u regulatornom izvještaju u ponedjeljak.

Rijadska berza objavila je ostavku Ammara al-Khudairyja iz Saudijske Narodne banke.

Dionice Credit Suissea pale su za više od  30 posto nakon što je al-Khudairy 15. marta objavio da njegov najveći dioničar - Saudijska nacionalna banka - "apsolutno neće" obezbijediti više sredstava švicarskoj banci ako bude poziva za pojačavanje likvidnosti.

Nekoliko sati kasnije, Švicarska nacionalna banka bila je prisiljena pristati da pozajmi Credit Suisseu do 50 milijardi CHF (54 milijardi dolara) kako bi osigurala svoje finansije.

Ali, hitno dodatno finansiranje nije uspjelo vratiti povjerenje tržišta i početak prodaje Credit Suisse nije mogao biti izbjegnut.

Prije nešto više od sedmicu dana švicarska vlada je u posljednjem trenutku postigla dogovor da banka UBS kupi posrnuli Credit Suisse po nižoj cijeni.

UBS će platiti 3 milijarde CHF (3,2 milijarde eura) po ugovoru o svim dionicama koji uključuje opsežne državne garancije i odredbe o likvidnosti.

Saudijska narodna banka, koja je 37 posto  u vlasništvu saudijskog finansijskog fonda, prošle godine je kupila 9,9 posto udjela u Credit Suisseu za 1,4 milijarde CHF.

Investicija se smanjila za oko 80 posto nakon dogovora o preuzimanju UBS-a koji je procijenio dionice Credit Suissea   znatno ispod njihove tržišne cijene u danima koji su prethodili dramatičnom spašavanju druge po veličini švicarske banke.

(FENA) D. V.

Vezane vijesti

Banke u FBiH u 2023. godini ostvarile dobit od 520 miliona KM, povećanje od 44,1 posto

Najveće evropske banke prvi put ostvarile profit od 100 milijardi eura

Ukupni depoziti stanovništva 15,57 milijardi KM

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu