Regija     | 24.03.2023. 09:03 |

Prije 24 godine počelo NATO bombardiranje Jugoslavije

FENA Agencije

BEOGRAD, 24. ožujka (FENA) - Danas se navršava 24 godine od početka NATO bombardiranja Savezne Republike Jugoslavije (SRJ) u kojem je za 11 tjedana, prema procjenama različitih izvora, poginulo oko 2.500 civila i oko 1.000 vojnika i policajaca, podsjećaju beogradski mediji.

U bombardiranju, koje je trajalo 78 dana, teško su oštećeni infrastruktura, gospodarski i vojni objekti, ali tamošnji mediji ističu i zdravstvene ustanove, medijske kuće i spomenike kulture.

Napadi na Jugoslaviju počeli su 24. ožujka 1999. na osnovu naređenja tadašnjeg generalnog tajnika NATO-a Javiera Solane, a Vlada SRJ je iste noći proglasila ratno stanje.

Akcija NATO uslijedila je poslije neuspješnih pregovora o rješenju krize na Kosovu u Rambouilletu i Parizu, veljače i ožujka 1999. godine, te odbijanja vlasti u Beogradu predvođenih Slobodanom Miloševićem da zaustave vojne aktivnosti na Kosovu. 

Bombardiranje Jugoslavije okončano je 10. lipnja, usvajanjem Rezolucije 1244 Vijeća sigurnosti UN.

Dan ranije, predstavnici Vojske Jugoslavije (VJ) i NATO potpisali su u Kumanovu Vojno-tehnički sporazum, kojim je precizirano povlačenje snaga VJ s Kosova i ulazak u pokrajinu međunarodnih vojnih trupa što se dogodilo već 12. lipnja.

Po podacima UNHCR-a, Kosovo je od dolaska mirovnih snaga napustilo 230.000 Srba i Roma, a vratilo se 800.000 izbjeglih Albanaca.

(FENA) M. K.

Vezane vijesti

Plenković: Priznanje Kosova bilo bi kobno za karijeru bilo kojeg političara u Srbiji

Borrell: Radim na organizaciji dijaloga Beograda i Prištine na visokoj razini

Plenković: Hrvatska nema skrivenu agendu rušenja bilo koje vlasti u susjedstvu

Promo

Zvjezdani glamur impresivnih modela iz m:tel ponude

Raiffeisen banka investira u novu budućost

Novi Code On Meetup posvećen upravljanju remote timovima i klijentima