Regija     | 23.03.2023. 08:37 |

Kurti: Zajednica općina u sporazumu postignutom u Ohridu

FENA Internet, Foto/ arhiv

PRIŠTINA, 23. ožujka (FENA) - Premijer Kosova Albin Kurti potvrdio je da sporazum postignut u Ohridu, između Kosova i Srbije, kao uvjet sadrži i osnivanje Zajednice općina sa srpskom većinom, prenose kosovski mediji. 

 

Kurti je u intervjuu za RTK u srijedu istaknuo da sporazum nije najbolji za Kosovo, ali je prilika da se krene naprijed.

On je rekao da se u članu 10. europskog prijedloga kaže da obje strane potvrđuju da se svi dosadašnji sporazumi moraju primjeniti.

"Postoji udruživanje u sporazumu. Član 10 kaže da obje strane moraju primenjivati prethodne sporazume koji su obvezujući. Dakle, postoji 39 sporazuma koji se moraju provesti", objasnio je Kurti.

Kako je rekao, ne poriče tako nešto, ali dodaje da je u članu 7, u kojem se govori o srpskoj zajednici, riječ o službama, a ne strukturama.

"Nivo samoupravljanja, bez ugrožavanja ustavnog poretka Kosova", dodao je Kurti i ukazao da je imao više prijedloga, ali da je, tvrdi, druga strana zaprijetila da će prekinuti razgovore.

Kurti je rekao i da je ponudio tri stuba za statut udruženja.

"Tražio sam tri stuba udruženja. Ako se složimo, u skladu sa Ustavom i odlukom suda, s europskim i američkim stavom o ova tri stuba, sutra ću vam donijeti nacrt statuta. Svi su 19. ožujka ujutro mogli da imaju nacrt na osnovu ova tri stuba. Tu stoji samouprava srpske zajednice, a ne srpskih općina na Kosovu", podvukao je Kurti.

Prema njegovim riječima, kada se pominje samouprava srpske zajednice, to postoji u okviru zaštite nacionalnih manjina.

Ponovio je da je Srbija odbila da potpiše sporazum u Ohridu, jer, kako je rekao, nema volje da ga primjeni.

Kurti je naveo da je on uvijek bio konstruktivan i da, prema njegovim riječima, u posljednjem sporazumu postoji ravnopravnost između dvije strane.

"Već smo imali indicije, pa čak i činjenice da krše sporazum. Očekujem da EU presudi i osudi nekonstruktivno ponašanje Srbije", rekao je Kurti.

Dodao je da uvijek traži više nego što se nudi, jer misli da Kosovu više pripada.

Kurti je rekao i da je Ohridski sporazum "de fakto priznanje Kosova od strane Srbije".

 

(FENA) M. K.

Vezane vijesti

Uspostavljena suradnja Filozofskog fakulteta SUM-a i Centra za socijalni rad Čitluk

Rusija i Bjelorusija potpisale dokument o raspoređivanju taktičkog nuklearnog oružja u Bjelorusiji

Kurti: Trojica gradonačelnika na sjeveru Kosova sutra će položiti zakletvu

Promo

M:tel: Veliko NBA finale je tu, pratite ga uz m:tel!

Zvjezdani glamur impresivnih modela iz m:tel ponude

Raiffeisen banka investira u novu budućost