Bosna i Hercegovina     | 22.03.2023. 18:13 |

Notice: Undefined offset: 0 in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-parts-new/sql.php on line 129

Notice: Trying to access array offset on value of type null in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-parts-new/sql.php on line 129

Počeo mjesec ramazan, sutra prvi dan posta

FENA

SARAJEVO, 22. marta (FENA) - Prema takvimu Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini, zalaskom sunca u srijedu, 22. marta, nastupio je mjesec ramazan kada se klanja i prva teravija, dok je prvi dan posta u četvrtak, 23. marta.

Post traje od zore (sehur), do zalaska Sunca (iftar).

U Sarajevu je početak svetog muslimanskog mjeseca ramazana označen i pucnjem ramazanskog topa sa sarajevske Žute tabije.

Pucanj ramazanskog topa sa sarajevske Žute tabije, koji označava kraj posta i početak iftara, postao je proteklih godina prava atrakcija. Ta je tradicija u Sarajevu duga blizu 200 godina.

Praksa da se pucnjem iz ramazanskog topa najavi iftar prisutna je posljednjih godina u još nekoliko gradova u BiH.

U mjesecu ramazanu počelo je objavljivanje Kur’ana, koji je putokaz ljudima i jasan dokaz Pravog Puta i razlikovanje dobra od zla (El-Bekare, 185). Mi smo ga (Kur’an) počeli objavljivati u noći Kadr – / a šta ti misliš šta je noć Kadr?/ Noć Kadr je boja od hiljadu mjeseci… (El-Kadr, 1-3)

Kad je nastupio mjesec ramazan Allahov Poslanik, s.a.v.s., je kazao: ”Došao vam je mjesec ramazan; mubarek mjesec. Allah vam je naredio da u njemu postite. U njemu se otvaraju vrata Dženneta, a zatvaraju vrata Džehennema. U njemu se šejtani pozatvaraju. U njemu je noć koja je bolja od hiljadu mjeseci. Ko bude uskraćen njezinog dobra, taj je, zaista, uskraćen” .

Vrijeme u kojem ljudi danas žive nosi velika iskušenja, strah od ratova, siromaštva, nesigurnosti, velikih smutnji i sumnji, ali i vrijeme konzumerizma, nemorala. Mjesec ramazan je zapravo poziv da se sagleda smisao i nađe suština života. Stoga se postaču preporučuje obavljanje dobrovoljnog namaza u toku ramazanskih noći, jer je to mjesec u kome se primaju dove i oslobađa od vatre, mjesec smiraja, milosti, oprosta, spoznaje.

Mjesec ramazan ove 2023./1444. hidžretske godine ima 29 dana, i završava 20. aprila, a Ramazanski bajram nastupa 21. aprila.

 

(FENA) D. V.

Vezane vijesti

Zalaskom sunca danas počinje ramazan, sutra prvi dan posta

Zalaskom sunca u srijedu počinje mubarek mjesec ramazan, prvi dan posta je u četvrtak

Promo

Završene 14. Sportske igre mladih BiH: Najbolji putuju u Split na regionalno natjecanje

Naručite među prvima u m:tel-u: Galaxy Z Fold6 i Galaxy Z Flip6

M:tel: Dva m:tel prepaid broja po cijeni jednog