Bosna i Hercegovina     | 21.03.2023. 17:13 |

U Livnu obilježen Međunarodni dan osoba s Downovim sindromom

FENA Mario Loncar, Foto: Mario Lončar

LIVNO, 21. ožujka (FENA) - U povodu Međunarodnog dan osoba s Downovim sindromom, članovi Udruge roditelja djece s posebnim potrebama “Put u život“ (PUŽ) iz Livna zamijenili su uloge s policajcima, direktorima uspješnih tvrtki te drugim zaposlenicima iz Livna i Tomislavgrada.

Jedan od štićenika Udruge Jakov Bandov ispunio je svoj san i postao policajac te je u suradnji s djelatnicima PP Livno sudjelovao u kontroli prometa.

I drugi štićenici udruge PUŽ imali su priliku okušati se na nekom od radnih mjesta u javnim ustanovama i privatnim livanjskim i duvanjskim tvrtkama.

Program obilježavanja Međunarodnog dan osoba s Downovim sindromom nastavlja se večerašnjom modnom revijom osoba s invaliditetom pod nazivom „Mogu, znam, hoću“.

- Svake godine osmišljavamo ideju koja nas vodi kako da pokažemo da naši članovi mogu, hoće, znaju onoliko koliko smo im mi kao zajednica spremni dati priliku i biti im podrška - kazala je jedna od organizatorica Silva Matić.

U modnoj reviji sudjelovat će 21 član Udruge koji će nositi odjevne predmete butika s područja HBŽ-a, a za frizure modela pobrinuli su se lokalni frizerski saloni.

Generalni sponzor modne revije je Livanjska zajednica Frankfurt.

Svjetski dan osoba s Down sindrom obilježava se širom svijeta 21. ožujka. Taj datum simbolično predstavlja tri kopije na 21. kromosomu, što je karakteristično za osobe s Down sindromom.

Cilj obilježavanja Svjetskog dana osoba s Down sindromom je buđenje svijesti i razumijevanja javnosti kako bi se osobama s Down sindromom poštovala zajamčena prava i poboljšao položaj u društvu te pružila prilika da se realiziraju kao punopravni članovi zajednice.

(FENA) R. G.

Vezane vijesti

Udruga za Down sindrom u Mostaru obilježava Svjetski dan osoba s Down sindromom

Izložba slika Udruge roditelja djece s poteškoćama "Oboji moj svijet"

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo