Svijet     | 21.03.2023. 08:08 |

Biden potpisao zakon o otkrivanju podataka o porijeklu Covida-19

FENA Internet, Foto/ Foto Fena/Arhiv

WASHINGTON, 21. marta (FENA) - Američki predsjednik Joe Biden, tri godine nakon izbijanja pandemije Covida-19, potpisao je u ponedjeljak zakon kojim je svojoj vladi naložio da objavi što je više moguće povjerljivih informacija o porijeklu novog koronavirusa, posebno u vezi s laboratorijom u Wuhanu. Zakon je nedavno jednoglasno usvojen i u Zastupničkom domu i u Senatu.

 

Zakon nalaže nacionalnom direktoru obavještajnih službi da otkrije obavještajne podatke u vezi s Kineskim institutom za virologiju u Wuhanu.

Također propisuje da se objavljuju podaci o istraživanjima koja su provedena prije izbijanja pandemije, ali dopušta vladi da određene informacije zataji od javnosti zbog nacionalne sigurnosti ili radi zaštite metoda i izvora prikupljanja podataka.

- Slažem se s ciljem Kongresa da se objavi što više informacija o porijeklu Covida-19 - objavio je u ponedjeljak Biden, koji smatra da bi porijeklo bolesti trebalo istražiti kako bi se uspješnije spriječile nove pandemije.

 - Moja vlada nastavit će provjeravati sve povjerljive informacije vezane uz podrijetlo Covida-19, uključujući moguće poveznice s Institutom za virusologiju Wuhan - rekao je, najavljujući deklasificiranje do sada prikupljenih podataka, s iznimkom informacija koje bi ocijenili štetnim za nacionalnu sigurnost.

Američke obavještajne agencije podijeljene su oko toga je li vjerojatni izvor smrtonosnog virusa curenje iz laboratorija ili prijenos sa životinja na tržnici u Wuhanu.

Stručnjaci kažu da se pravo porijeklo Covida-19, koji je ubio više od 1,1 milion ljudi u Sjedinjenim Državama i još milione diljem svijeta, možda neće znati godinama, ako ikada i bude, prenosi STA.  

(FENA) F. F.

Vezane vijesti

Biden kaže da se kandidira jer Trump želi 'uništiti demokratiju'

Biden narednog mjeseca u posjeti Vijetnamu

Biden zahvalio Meloni na podršci u pitanjima Ukrajine i Kine

Promo

Savjeti iz Hemofarma - Kratki vodič za zdravlje srca

Dr. Gabor Mate stiže u BiH

Poznati detalji programa trećeg izdanja Cross Border Coworking Conference