Ekonomija     | 20.03.2023. 10:42 |

Lanaco i Kaspersky zajedničkom kampanjom skrenuli pažnju na važnost bezbjednosti najmlađih na Internetu

FENA Promotivni tekst, Foto/ Lanaco

SARAJEVO, 20. marta (FENA) - Svake godine IT kompanije Lanaco i Kaspersky sprovode aktivnosti na temu bezbjednost na Internetu sa osvrtom na najmlađu populaciju, ujedno i najugroženiju populaciju, saopćio je Lanaco.

 

 

Znamo li šta sve naša djeca gledaju kada su na Internetu? Zapitamo li se ko je sa druge strane dok su na društvenim mrežama i drugim aplikacijama za komunikaciju? Znamo li gdje sve ostavljaju svoje fotografije i lične podatke?

Kako bismo spriječili najgore scenarije, potrebno je konstantno sprovoditi preventivne aktivnosti, edukaciju djece i roditelja o sigurnosti na Internetu.

Kao jedna od aktivnosti u mjesecu martu, u prostorijama TC Lanaco održano je interaktivno predavanje na temu "Kako biti siguran na internetu".

Događaju u organizaciji kompanije Lanaco i partnera Kaspersky prisustvovali su osnovci iz škole Borisav Stanković iz Banjaluke. Mališani od šestog do devetog razreda poslušali su predavanje Milana Kojića iz kompanije Kaspersky, tokom kog su i na praktičnim primjerima, i u diskusiji sa predavačem, mogli da saznaju više o tome kako se treba ponašati na Internetu.

Osnovci su tokom samog događaja pokazali zavidno znanje stečeno u školi sa učiteljima, te još jednom dokazali činjenicu da mlade generacije jako brzo savladavaju digitalne izazove, što je još jedan pokazatelj koliko aktivno moramo kao društvo učestvovati u obrazovanju djece, ali i roditelja o bezbjednosti na internetu.  

Nakon predavanja, usvojeno znanje, ali i timski duh djeca su dokazala i kroz kratki kviz. Pobjednici su ovoga puta bili svi učesnici, pa su tako i nagrade koje je pripremio Kaspersky dobili svi školarci.

Ovaj događaj bio je samo dio zajedničke društveno odgovorne kampanje "Kako biti siguran na Internetu" koju su zajedno realizovali Lanaco i Kaspersky.

Tokom kampanje dvije partnerske kompanije podržale su i konkurs u organizaciji Ministarstva prosvjete i kulture Republike Srpske.

U okviru ovogodišnjeg takmičenja na temu „Zaštita ličnih podataka na Internetu”, koje je organizovano u tri kategorije, mlađi osnovci bili su pozvani da izraze poimanje teme crtežom, dok su stariji osnovci i srednjoškolci snimali kratke filmove i izrađivali postere, a sa istim ciljem podizanja svijesti o sigurnom ponašanju učenika u virtuelnom svijetu, opasnostima i načinima zaštite na Internetu.

Autorima najbolje ocijenjenih radova u tri takmičarske kategorije i njihovim nastavnicima/mentorima uručena su priznanja i vrijedne nagrade, koje su za njih obezbijedili kompanije „Kaspersky” i „Lanaco” te Zavod za udžbenike i nastavna sredstva Istočno Sarajevo.

Tokom mjeseca februara i marta ove dvije kompanije su takođe pokrenule i digitalnu kampanju sa ciljem skretanja pažnje na bezbjednost djece na Internetu, te jasnim i upečatljivim porukama namijenjenim roditeljima.

Da li znate da vaše dijete u prosjeku na Internetu provede preko 5h dnevno?

Da li znate da odrasli u prosjeku na Internetu provedu oko 3h dnevno?

Da li znate da u svakom trenutku neko prati aktivnosti vašeg djeteta?

Najbolji način da se nosite sa ovom neizbježnom činjenicom jeste da obrazujete sebe i svoju djecu.

Pratite aktivnost posjeta vašeg djeteta, upoznajte ga sa opasnostima koje vrebaju na Internetu.

Nije svako sa druge strane prijatelj!

#sigurninainternetu #kaspersky #lanaco

Da li znate koliko sati dnevno vaše dijete provede na Internetu?

Da li znate da tokom tog perioda razne aplikacije traže lične podatke vašeg djeteta?

Dostupnost privatnih i osjetljivih informacija na društvenim mrežama pomaže online grabežljivcima. Naučite svoju djecu da ne dijele lične podatke poput imena, prezimena, adrese stanovanja, telefonskog broja, informacija o školi ili mjestima druženja sa vršnjacima.

Najbolji način da se nosite sa ovom neizbježnom činjenicom jeste da obrazujete sebe i svoju djecu.

Pratite aktivnost posjeta vašeg djeteta, upoznajte ga sa opasnostima koje vrebaju na Internetu.

Nisu lični podaci za dijeljenje sa drugima!

#sigurninainternetu #kaspersky #lanaco

Da li znate koliko sati dnevno vaše dijete provede na Internetu?

Da li znate šta za to vrijeme gleda?

Sve, od vulgarnog jezika i govora mržnje do grafički nasilnih ili seksualnih slika, može imati štetan efekat na dijete i na njegove socijalne i emocionalne vještine.

Najbolji način da se nosite sa ovom neizbježnom činjenicom jeste da obrazujete sebe i svoju djecu.

Razmislite o preuzimanju roditeljskih kontrolnih aplikacija ili alata za kontrolu aktivnosti vašeg djeteta na internetu. Ovo vam može pomoći da držite konce u rukama.

Nije svaki sadržaj prikladan za vaše dijete!

#sigurninainternetu #kaspersky #lanaco

(FENA) D. Ć.

Vezane vijesti

LANACO proslavio novi početak i zaželio dobrodošlicu budućim saradnjama na novoj lokaciji u Sarajevu 

Lanaco proslavio novi početak na novoj lokaciji u Sarajevu

U jeku otpuštanja na globalnom nivou domaća IT kompanija zapošljava više od 30 ljudi

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu