Magazin     | 20.03.2023. 10:32 |

Proljeće 'stiže' večeras u 22 sata i 22 minute

FENA Jasna Avdibegović, Foto: Ilustracija

SARAJEVO, 20. marta (FENA) - Sezona proljeća u Bosni i Hercegovini zvanično počinje danas u 22 sata i 22 minute, potvrdili su Feni iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda BiH.

- Interesantno je da je ove godine početak proljeća odnosno ravnodnevnica pada na 20. mart, a učili smo u školama da je to 21. mart. Razlog pomjeranja datuma početka proljeća jeste što je sunčeva godina kraća za 20 minuta od zvjezdane godine, pa od 2008. godine i sve do 2101. godine početak proljeća pada između 19. i 20. marta. Čak su astronomi izračunali da 2044. godine početak proljeća u BiH stiže 19. marta. To je jedna zanimljivost vezana za datum početka ovog godišnjeg doba - kazao je Feni Bakir Krajinović iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda BiH.

Govoreći o sezonskoj prognozi, kazao je da se sezona proljeća 2023. godine u BiH očekuje u trendu prethodnih sezona.

- Toplije i sušnije i nastavak sezona koje smo imali protekle dvije-tri godine. Kada je u pitanju temperaturni režim, vrijednosti na sjeveru i u centralnim predjelima naše zemlje pozitivno će odstupati od referentnih vrijednosti za dva do tri stepena, a na jugu zemlje oko jedan stepen i više u odnosu na prosječne proljetne vrijednosti - kazao je Krajinović.

U pogledu razlika po mjesecima, najveće pozitivno odstupanje temperature zraka očekuje se u mjesecu maju.

- Kada su u pitanju padavine vrijednosti koje su prognozirane za ova tri proljetna mjeseca su u granicama višegodišnjih prosjeka ili nešto ispod ovih vrijednosti. Tako da toplije i sušnije proljeće ove godine možemo očekivati u našoj zemlji - kazao je Krajinović.

Ljeto 2023. godine nastupa 21. juna u 16 sati i 59 minuta. 

(FENA) E. F.

Vezane vijesti

U Bosni i Hercegovini danas sunčano vrijeme

Kiša u cijeloj BiH, prema kraju dana očekuje se prestanak padavina

Nakon svježeg i kišovitog vikenda, od ponedjeljka porast temperature i povratak vrelih dana

Promo

BBI banka partner na projektu Svjetske banke za oporavak i rast bh. privrede

Kompanija AS iz Jelaha predstavila spoj savremenosti i tradicije na sajmu u Tešnju

Sparkasse Banka predstavlja inovativni stambeni kredit za mlade