Ekonomija     | 17.03.2023. 13:12 |

Novalić razgovarao sa šefom Ureda Svjetske banke, najavljeni novi razvojni projekti

FENA Saopćenje, Foto/ Ured Vlade Federacije BiH za odnose s javnošću

SARAJEVO, 17. marta (FENA) - Premijer Federacije Bosne i Hercegovine Fadil Novalić susreo se danas u sjedištu Federalne vlade u Sarajevu sa šefom Ureda Svjetske banke za BiH i Crnu Goru Christopherom Sheldonom, saopćio je Ured Vlade FBiH za odnose s javnošću.

Na sastanku su razgovarali o provođenju razvojnih i reformskih projekata u Federaciji BiH koje podržava Svjetska banka, kao što su poboljšanje konkurentnosti poljoprivrede, unapređenje zdravstvenog sistema, energetska tranzicija te modernizacija vodosnabdijevanja.

Naglašeno je obostrano zadovoljstvo dosadašnjom uspješnom saradnjom, koja je rezultirala podrškom Svjetske banke ključnim razvojnim projektima u Federaciji BiH.

Premijer Novalić zahvalio je Svjetskoj banci te istakao važnost podrške ove međunarodne finansijske institucija projektima Federalne vlade.

- Svjetska banka je naš značajan partner i odlično smo sarađivali od početka mandata ove vlade. Raduje me što se saradnja nastavlja i što idemo u realizaciju odobrenih projekata koji će značiti dodatnu podršku razvoju Federacije - kazao je premijer Novalić. 

Posebno je istakao značaj hidroenergetskih potencijala i energetskih projekata te važnost seta zakona o obnovljivim izvorima energije, koje je Federalna vlada prošle godine uputila u parlamentarnu proceduru. Posvećeni su tranziciji ka čistoj energiji i potrebno je da ih Parlament FBiH što prije usvoji.

Šef Ureda Svjetske banke u našoj zemlji zahvalio je federalnom premijeru i Vladi za kvalitetnu saradnju koja je rezultirala, kako je naveo, značajnim napretkom u vrlo kratkom roku.

- Imamo dobre vijesti. U ponedjeljak je na dnevnom redu našeg odbora budžetska podrška za zdravstveni sektor u iznosu od 100 miliona dolara. Od toga će 60 miliona pripasti Federaciji BiH. Također, uskoro ćemo ratificirati tri projekta koji se tiču zdravstva, poljoprivrede i vodosnabdijevanja. Jučer smo predsjedavajuću Zastupničkog doma Parlamenta FBiH upoznali o statusu ovih projekata koji će vrlo brzo doći na glasanje, kao i projekt podrške zapošljavanju. Želim vam zahvaliti na saradnji jer smo dosta toga uradili u kratkom roku. To je pet, odnosno šest novih projeketa i još toliko pripremamo za naredne dvije godine - kazao je Sheldon.

Najavio je i da početkom aprila u posjetu Bosni  Hercegovini dolazi direktorica Svjetske banke za zapadni Balkan Xiaoqing Yu, što je značajno za operacionalizaciju svih ovih projekata.

 

 

(FENA) D. V.

Vezane vijesti

Promo

Hemofarm u Banjoj Luci predstavio 'Stada Expo' multimedijalnu platformu

m:tel na druženju sa studentima Fakulteta elektrotehnike u Tuzli

S digitalnim nomadima iz Hrvatske zakoračite u svijet web developmenta