Ekonomija     | 16.03.2023. 11:24 |

U Sarajevu konferencija 'PIT DrwoCon 2023' o stanju u drvno-prerađivačkom sektoru (VIDEO)

FENA Muhamed Hadžibegić, Foto: Harun Muminović

SARAJEVO, 16. marta (FENA) - Glavni akteri u drvno-prerađivačkom i sektoru namještaja u Bosni i Hercegovini okupili su se danas na konferenciji "PIT DrwoCon 2023" kako bi razmotrili stanje i izazove u tiom sektorima.

Predsjednik Vanjskotrgovinske komore BiH Zdravko Marinković izrazio je nadu da će konferencija pokazati probleme, ali i put razvoja drvne industrije u BiH, s ciljem poboljšanja poslovanja i izvoznih rezultata.

Precizirao je da je drvna industrija najznačajnija privredna grana u BiH s aspekta vanjskotrgovinske razmjene jer je jedina koja bilježi suficit, koji je prošle godine iznosio 1,2 milijarde KM.

Marinković je naveo da je posebno važno što je riječ o grani industrije koja ima zaokružen proces proizvodnje od sirovine do finalnog proizvoda, za šta se VTKBiH snažno zalaže.

Tarik Kadrispahić, direktor konsultatntske firme Targer, koja je suorganizator konferencija, istakao je da su ključni ciljevi tog događaja učenje, umrežavanje učesnika te širenje kulture pozitivnog poslovanja.

- Drvna industrija u BiH konstantno bilježi rast, ali probleme joj predstavlja nedostatak radne snage, na čijem rješavanju najviše trebaju raditi upravo firme iz tog sektora koji zapošljava oko 30.000 radnika - dodao je Kadrispahić.

Vlasnik kompanije Ećo Company Suad Ećo poručio je da, osim nedostatka radne snage i sirovina, taj sektor mora obratiti pažnju i na aktuelne poremećaje na tržištima i najavljenu recesiju. 

Među glavnim temama koje će konferencija danas obrađivati istaknute su: napredne tehnologije drvoprerade, digitalizacija drvne/industrije namještaja, upravljanje procesima, planiranje proizvodnje, prodaja i pristup ino tržištima,  dizajn i razvoj vlastitih bh. brendova, nedostatak kvalitetnih kadrova, kao i produktivnost i kvalitet proizvodnih procesa.

Preuzmite VIDEO

(FENA) D. V.

Vezane vijesti

Pad izvoza drvne industrije BiH, izuzev namještaja i drvenih montažnih kuća

Vlada FBiH suglasna s produženjem zabrane izvoza određenih drvnih sortimenata

Vlada FBiH o zabrani izvoza šumskih drvnih sortimenata

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu