Bosna i Hercegovina     | 08.03.2023. 14:02 |

Akademik Bevanda najavio stručni skup koji će okupiti predstavnike svih akademija u BiH (VIDEO)

FENA Mladenka Krilic, Foto: Emanuel Soča

MOSTAR, 8. ožujka (FENA) - Hrvatska akademija za znanost i umjetnost (HAZU) BiH 10. ožujka priređuje znanstveno-stručni skup "Odgoj i obrazovanje, kultura i znanost – most među ljudima i narodima" kojeg je njezin predsjednik Mladen Bevanda ocijenio od velikog značaja za BiH jer će na jednom mjestu okupiti predstavnike sve četiri akademije u zemlji. 

 

 

- Smatram da je tema skupa vrlo aktualna, jer će referate podnijeti akademkinja i akademici iz četiri akademije u BiH – tri nacionale (Bošnjačka, Srpska i Hrvatska) te iz ANU BiH- istaknuo je u razgovoru za Fenu Mladen Bevanda, predsjednik HAZU-a BiH.   

Kako je kazao, ovim skupom Akademija želi pokazati da pridonosi integraciji BiH kao što su znanost, obrazovanje i kultura koja, smatra, treba da budu most među narodima.

- Čini nam se, ustvari je točno, da su ti mostovi danas dobrano porušeni među narodima, da se raspiruje mržnja i da se stvaraju razdori. Također, stvorio se broj ljudi koji dobro profitiraju, lijepeći optužbe na račun onog drugog i drugačijeg. Mislim da je vrijeme da se stane s time i okrenemo se jedni drugim s punim razumijevanjem, odnosno okrenemo se razvoju BiH, a ne probitku pojedinaca - rekao je Bevanda, istaknuvši istovremeno i poruku s ovog stručnog skupa koji će se održati u hotelu "Mostar" s početkom u 10.30 sati.  

Učešće na znanstveno-stručnom skupu će uzeti akademici iz Akademije nauke i umjetnosti Republike Srpske (ANURS) Novo Pržulj, iz Bošnjačke akademije nauke i umjetnosti (BANU) Mehmed Akšamija, iz ANU BiH akademkinja Ljerka Ostojić, te iz HAZU-a BiH akademici Šimun Musa i Frano Ljubić.

 Kako Akademija uvijek pruža prostor i mladim znanstvenicima i ovaj će se put predstaviti dvojica znanstvenika s temama koje će pobuditi interes, i to mr.sc Vlatko Rosić te dr. sc. Ilija Musa.

HAZU - ustanova od osobite nacionalne važnosti

Kao i druge nacionalne akademije i HAZU BiH se definira kao najviša ustanova hrvatskoga naroda u BiH za znanost i umjetnost i kao ustanova osobite nacionalne važnosti.

Kako je podsjetio akademik Bevanda, područje njezine djelatnosti utvrđeno je Statutom, a svake godine Skupština, kao najviše tijelo Akademije, nakon rasprave provedene u razredima i na predsjedništvu, donosi program rada za tekuću godinu ili za duže razdoblje. Akademija organizira i koordinira znanstvenu i umjetničku djelatnost u svojim razredima (ima ih šest) i njenim vijećima, odborima, povjerenstvima.

- Zauzima se za univerzalne vrijednosti na kojima je stvarana, i održava se, zapadnoeuropska civilizacija i kultura. Istražuje, čuva i predočava kulturnu baštinu – materijalnu i duhovnu, hrvatskoga naroda. Također, brine o afirmaciji i recepciji naše kulturne baštine i recentne umjetnosti u svijetu. Daje mišljenje i prijedloge za unapređenje znanosti i umjetnosti. Uređuje i izdaje časopis Vidici, kao i periodične publikacije i knjige - pojasnio je akademik.

Znanstveno-stručni skup u povodu 200-te obljetnice prve poučke škole u BiH

Za jesen ove godine iz Akademije su najavili i znanstveno-stručni skup u povodu 200-te obljetnice prve pučke škole u BiH, u Tolisi- Orašje 1823. godine.

- Mislim da će skup izazvati veliko interes kako znanstvenika iz BiH tako i iz Hrvatske, a trajat će dva dana - istaknuo je Bevanda.

U isto vrijeme, održat će se okrugli stol posvećen obljetnici 110 godina od rođenja hrvatskog književnika fra Janka Bubala.

Kao i do sada, uz Dan učitelja i uz Dan znanosti upriličit će se tribine s prilozima više sudionika te svečana Skupštinu za Dan Akademije 23. lipnja.

 - Intenzivno se radi i na završavanju leksikona 'Tko je tko u Hrvata' koji radimo zajedno s Hrvatskim leksikografskim institutom - dodao je akademik.

 Brojne aktivnosti Akademije

Što se tiče dosadašnjih aktivnosti, akademik je podsjetio na znanstveno-stručnu konferenciju o depopulaciji ruralnih područja na kojoj su predložene konkretne mjere kojima bi se koliko-toliko zaustavljao odlazak u inozemstvo i stimulirao povratak.

Za Dan učitelja organizirana je tribina, a za Dan znanosti znanstvena konferencija na kojoj je predočeno desetak referata uglednih znanstvenika i gospodarstvenika.

- Stajalište Akademije, glede ugroženosti kolektivnih prava hrvatskoga naroda u BiH, saopćili smo u promemoriji koju smo uputili domaćoj i međunarodnoj javnosti i na više adresa istaknutim dužnosnicima. Uspjeli smo tiskati tri broja časopisa 'Vidici'. Prijavljivali smo projekte na raspisane natječaje u BiH i u Republici Hrvatskoj. Ostvarivali smo suradnju s drugim nacionalnim akademijama u BiH kao i posjet HAZU-u u Zagrebu. Održali smo i svečanu Skupštinu u povodu Dana akademije 23. lipnja - podsjetio je akademik Bevanda.   

Financijska strana HAZU-a nije definirana do kraja

Govoreći o načinima financiranja HAZU-a, akademik Bevanda je objasnio da se oni uglavnom javljaju na sve natječaje koje raspisuje Republika Hrvatska te ministarstva u BiH, odnosno FBiH.

Ističe kako su percipirani dobro i u županijama s hrvatskom većinom te im i one pomažu.   

No, tvrdi akademik, kao i sve druge akademije i oni se moraju razvijati, a ne mogu bez sigurnih materijalnih sredstava zbog čega teže da budu u proračunu FBiH, kao i ostale akademije. 

-  Naime, Vlada FBiH pokazala je zanimanje za nacionalne akademije, dala nam financijsku potporu koju očekujemo i ubuduće, odnosno da ćemo biti na proračunu. Tada bi mogli još značajnije djelovati i pridonositi mostovima približavanja i suradnje i u konačnici, afirmiranja BiH, što će pokazati i ovaj skup 10. ožujka, da je BiH demokratski odraz pluralnosti i raznolikosti – zaključio je na kraju akademik Bevanda.  

Preuzmite VIDEO

(FENA) I. B.

Vezane vijesti

Čelnici HAZU-a BiH i HKD 'Napredak' o obilježavanju 600 godina rođenja kraljice Kosače

HAZU BiH i HKD Napredak potpisali Sporazum o suradnji

Hrvatska akademije za znanost i umjetnost najavila godišnju Skupštinu

Promo

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana

Vizija i plan urbanog razvoja Kantona Sarajevo: Transformacija grada za kvalitetniji i bolji život građana