Bosna i Hercegovina     | 07.03.2023. 12:28 |

Operativna akcija BOX: Oduzeta roba tržišne vrijednosti cca 360 000 KM

FENA Saopćenje, Foto/ GP BiH

SARAJEVO, 7. ožujka (FENA) -  Policijski službenici Granične policije BiH, zajedno sa službenicima Uprave za neizravno oporezivanje BiH, pod nadzorom Tužiteljstva BiH, a prema naredbama Suda BiH, realizirali su operativnu akciju kodnog naziva BOX, prilikom čega su obavljeni pretresi osoba, prostorija i pokretnih stvari na većem broju lokacija na području Višegrada i Sarajeva.

 

 

Planskim aktivnostima u sklopu Operativne akcije BOX privremeno je oduzeto 1860 kg trošarinske robe, arome za nargilu, čija je tržišna vrijednost oko 360 000 KM. Tijekom navedenih aktivnosti, slobode je lišen veći broj osoba, priopćeno je iz Granične policije BiH.

Navedene aktivnosti su provedene zbog postojanja osnova sumnje da je veći broj osumnjičenih osoba počinio kazneno djelo "Organiziranje grupe ljudi ili udruženja za krijumčarenje ili rasturanje neocarinjene robe" u vezi s kaznenim djelom "Krijumčarenje".

Oni su naime, u dužem vremenskom razdoblju, od studenog 2022. godine, obavljali krijumčarenje trošarinske robe (aroma za nargilu) i drugih vrsta roba, preko državne granice, iz Srbije u BiH, izbjegavajući mjere carinske kontrole. Takvim radnjama oni su nanijeli štetu proračunu BiH, a za sebe pribavili protupravnu imovinsku korist, navodi se u priopćenju.

(FENA) I. B.

Vezane vijesti

Evropski džudo kup za juniore - Sofija Pajić osvojila zlato za BiH, Lana Bjelica bronzana

Svečana akademija u Vijećnici - Nezavisnost BiH se čuva, održava i jača na svakom pedlju zemlje

Pripadnici Granične policije BiH spriječili krijumčarenje 22 osobe afroazijskog porijekla

Promo

Pređi u Telemach i uštedi do 1000 KM!

M:tel pretplata tarife sada imaju tri puta više neta

M:tel uvećao dobit u 2023. za više od 250 milijuna KM