Kultura     | 21.02.2023. 20:09 |

Melida Travančić novu knjigu 'Žena u tekstu' promovirala u Zenici

FENA Vehid Begunić, Foto: Vehid Begunić

ZENICA, 21. februara (FENA) – Gradska biblioteka Zenica, povodom Dana maternjeg jezika, promovirala je večeras novu knjigu dr. Melide Travančić pod nazivom “Žena u tekstu”.

Riječ je o jubilarnoj, desetoj knjizi pomenute autorice, koja je krajem prošlog mjeseca štampana u izdanju tuzlanske izdavačke kuće “Lijepa riječ”, a uredenik je bio Šimo Ešić, koja je svoju prvu promociju imala upravo večeras u Zenici. Travančiić je istakla kako je večeras prvi put u Zenici gostovala kao književnica.

-Moja nova knjiga je studija o ženama, naslovljena “Žene u tekstu” – književne opservacije. Ovo je, zapravo, riječ o izuzetno značajnim ženama - 18 žena iz Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Srbije, Crne Gore i Njemačke.

Riječ je o hrabrim, silnim ženama koje su posredstvom književnosti - odnosno književnog diskursa, prelazile zadate društevene granice i borile se za ravnopravnost te za svoj položaj u društvu. Od najstarije, njemačke književnice Else Lasker Schuler, koja govori o svom iskustvu u Drugom svjetskom ratu i koja je bila prva žena na fakultetu u Njemačkoj; znači, ona se nije borila za ravnopravnost spolova, nego je tu ravnopravnost živjela pa do najmlađe, bosanskohercegovačke književnice Emine Smajilbegović, koja je napisala roman sa samo 23 godine  - istakla je Travančić.

Upravo u tom periodu, naglasila je, posmatrala je u ovom djelu žene, odnosno tri-četiri generacije žena i svemu onome što su uradile u društvu.

- Da promijene svijet; svoj poglede na bolje i da nama, ženama, danas otvore vrata jedne svjetlije budućnosti- istakla je Travančić.

Direktor GBZ-a Nermin Ormanović, koji je vodio razgovor s urednicom, istakao je kako ne zna kako je došlo do toga da Melida već nije bila tu, ali da mu je drago što su večeras uspjeli da organizuju razgovor s ovom autoricom te promovirati njenu knjigu.

- Nadam se da će ovo biti i početak, uvod u našu buduću saradnju. Već dogovaramo nove programe, tako da će, od sada, Melida ovdje biti jako često. 

Melida Travančić je kvalitativno, ali, ono što je bitno i kvantitativno, jako zastupljena u svim časopisima u BiH, u vrijeme kada književna kritika nije baš na visokom nivou. U svakom slučaju je osvježenje- naglasio je Ormanović.

Dodao je kako mu je posebno drago što su promovirali ovu knjigu, jer se radi o književnoj kritici djela koja su nastala i u savremenom dobu.

Među ostalim, Travančić je u svojoj novoj knjizi analizirala i djela Valerije Skrinjar-Tvrz, Milene Letić, Danice Nain- Rudović, Sanje Seferović-Drnovšek, Medihe Šehidić, Ide Mahmutefendić, Amre Mujezinović, Jelene Žugić, Marije Dragnić…

Travančić je doktorica humanističkih nauka, a piše poeziju, prozu, eseje, književnu kritiku i naučne radove.

(FENA) J. Č.

Vezane vijesti

'Biblioteka - kulturna ili obrazovna ustanova' okrugli stol održan u Gradskoj biblioteci Zenica

Zenička promocija savremene antologije bh. i crnogorske književnosti 'Drvo na brijegu'

Počela manifestacija 'Ljeto u biblioteci' u Zenici, najviše programa namijenjeno za osnovce

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu