Najave     | 20.02.2023. 09:28 |

Konferencija 'Voda i održivi razvoj – Izazovi i mogućnosti u vodoopskrbi i odvodnji' u Neumu

FENA Saopćenje, Foto/ Ilustracija

NEUM, 20. veljače (FENA) - U povodu obilježavanja Međunarodnoga desetljeća djelovanja ''Voda za održivi razvoj'', proglašenog Rezolucijom 71/222 Opće skupštine UN-a, u Neumu će 24. veljače biti održana međunarodna znanstveno-stručna konferencija naziva ''Voda i održivi razvoj – Izazovi i mogućnosti u vodoopskrbi i odvodnji''.

 

Konferenciju organiziraju Centar za ekologiju, okoliš i turizam, u suradnji s Vladom HNŽ-a i resornim Ministarstvom poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede HNŽ-a, Općinom Neum, Cleanteach HUB-om znanja Sveučilišta u Mostaru, Centrom za održivi i uključivi razvoj, te Međunarodnom udrugom znanstvenika i stručnjaka za zaštitu okoliša, s ciljem poticanja održivoga razvoja i integriranoga upravljanja vodama, s naglaskom na SDG 6.

Bosna i Hercegovina, zahvaljujući svojemu položaju unutar dinarskoga prostora, ima veliko vodno bogatstvo koje, održivim načinima upravljanja, može biti konkurentska prednost na dobrobit sviju nas. Istodobno, sektor voda susreće se s brojnim izazovima u pogledu zaštite i upravljanja vodama te dostizanja standarda utvrđenih pravnom stečevinom Europske unije, kažu iz Vlade HNŽ-a.

U tomu smislu, konferencija ''Voda i održivi razvoj – Izazovi i mogućnosti u vodoopskrbi i odvodnji'' okupit će relevantne dionike iz sektora voda, vodeće stručnjake i predstavnike akademske zajednice, kao i predstavnike vlasti na različitim razinama koji će, kroz tri panela: ''Stanje voda i vodenih ekosustava u kontekstu postizanja ciljeva održivoga razvoja''; ''EU legislativa u oblasti voda i kandidacijski status BiH'' i ''Investiranje i održivi razvoj u sektoru voda'', pokušati odgovoriti na sljedeća pitanja: Mogu li vodni resursi biti pokretači i akceleratori razvoja u regiji, kakvo je stanje vodnih resursa i uz njih vezanih ekosustava te koji su budući izazovi u očuvanju i postizanju najmanje dobroga ekološkog stanja/potencijala voda našega područja?.

Također ogovarat će na pitanja, koji su ključni izazovi za postizanje SDG 6 i ostalih za vodu vezanih ciljeva održivoga razvoja u BiH i regiji? Zatim, jesu li procesi usklađivanja s europskim i međunarodnim politikama prepreke ili, pak, mogućnosti, te u kojoj nam mjeri mogu biti korisna iskustva iz regije i koje su mogućnosti poboljšanja upravljanja u sektorima voda i komunalnih djelatnosti?

Razmjena znanja, iskustva i primjera iz prakse, domaće i međunarodne zajednice, temelj je koji nam šalje jasnu poruku kako težimo održivosti i razvoju. Budućnost naših voda ostaje na ljudima koji razumiju i prihvaćaju promjene u službi razvoja te onima koji su spremni neprestano učiti i ulagati u nova znanja i vještine, navodi se u priopćenju.

(FENA) I. B.

Vezane vijesti

Lučić na Međunarodnoj konferenciji o starenju u Rimu: Unaprediti položaj starijih lica

Završena dvodnevna konferencija „Quo Vadis, Academia?“

U RS-u 47,3 posto ispitanih žena doživjelo neki oblik nasilja

Promo

Аlkaloid - Rezultati rada za period januar-marta 2024. godine 

Dobit m:tel-a u prvom kvartalu veća za 2,5 miliona KM

MKF LIDER organizirao akciju pošumljavanja: Zajedno ka zelenijoj budućnosti