Bosna i Hercegovina     | 07.02.2023. 12:17 |

Mehta: Zamućena voda u rijeci Bosni sadržavala željezo i krečnjak, ali se incident ne smije ponoviti

FENA Vehid Begunić, Foto: Vehid Begunić

ZENICA, 7. februara (FENA) – Generalni direktor kompanije “ArcelorMittal” Zenica Nikhil Mehta govorio je danas na pres-konferenciji o uzrocima, posljedicama i odgovornosti kompanije za nedavni ekološki incident nakon kojeg je u rijeku Bosnu ispuštena zamućena te intenzivno crvene boje voda iz kolektora te kompanije.

Mehta se izvinio građanima Zenice te svima onima koji su bili uznemireni ili trpili posljedice zbog tog incidenta, koji se dogodio u jutarnjim satima 31. januara ove godine.

-Mi smo, također, uzeli uzorak vode. I mi smo testirali tu vodu i vidjeli smo da samo sadrži željeznu prašinu i krečnjak. Ovo je nešto što svuda možemo naći u Bosni.

Pored toga, nije bilo mrtvih riba - kao što je potvrđeno od inspektora. Još čekamo rezultate iz Agencije za vodno područje Sava, ali smo sigurni da nije bilo elemenata koji bi imali uticaja na vodu, odnosno na floru i faunu - biljni i životinjski svijet. Nismo toliko zabrinuti, ali smo, što se tiče toga, sigurni da se ovo više ne smije ponoviti - kazao je Mehta.

Pripremili su, napomenuo je, detaljne aktivnosti koje planiraju ostvariti te da već rade na realizaciji tih mjera.

-Stavka iz vodne dozvole, vezano za odvajanje vode, ista je odgovornost Grada Zenica i kompanije AMZ-a. Međutim, AMZ je u mogućnosti da poduzme potrebne korake samo nakon odvajanja voda koje je potrebno da odradi Grad Zenica.

Vjerujem, dobio sam informaciju, da to trebaju završiti ove godine. Kada završe, mi ćemo odmah početi naš dio. Trebat će nam jedna godina, nakon što oni završe svoj dio. Tako mi to vidimo- kazao je Mehta.

U video prezentaciji pripremljenoj za novinare direktor Departmana CAPEX i projekti Adnan Topalović naglasio je kako je tog dana bio planiran remont te objasnio način na koji je voda dospjela u rijeku Bosnu i mjere koje je hitno potrebno poduzeti.

Kompanija je, dodao je, već izvršila čišćenje sistema i šahtova; obezbjedili su šahtove za prelijevanje – fizička barijera, a realizovana je i posjeta kompanije zadužene za doziranje hemikalija, kako bi uzeli uzorke te dali rješenja za efikasnije taloženje.

U toku je, istakao je, raelizacija mjera hitnog pribavljanja mobilnog sistema za filtriranje za slučaj preljeva i potrebe evakuacije vode iz sistema, a uradit će i detaljan pregled sistema i analiza dopune sistema vodom te eliminiranje eventualnih dodatnih voda u sistemu.  

Direktorica Departmana za okoliš i energetiku Azra Sivro naglasila je kako voda koja je ispuštena nije toksična te da u prilog tome, naglasila je, ide i činjenica da na dan incidenta nije bilo pomora ribe niti značajnijeg uticaja na rijeku Bosnu.

-Ranijim analizama, koje smo mi provodili, ta voda sadrži količinu željeza i zbog toga značajno boji, ali samo po sebi nije toksična - podvukla je Sivro.

(FENA) E. F.

Vezane vijesti

Kasumović: Nema povećanja cijene grijanja, a Mittal ne mora ostvarivati ekstra profit

Mehta: Zatvaramo koksaru, ali nastavljamo integralnu proizvodnju čelika u Zenici

AMZ - Štrajk nikome ne donosi korist, a ugrožava opstojnost radnih mjesta u Zenici i Prijedoru

Promo

Brzo i jednostavno upravljajte sredstvima na kartici i dopunjavajte je iznosom koji vi želite

Sveobuhvatna zdravstvena usluga i njega za majke i djecu u centru izvrsnosti ASA Bolnice

Vodeći svjetski ekspert za dijasporu iz Londona stiže u Mostar