Bosna i Hercegovina     | 03.02.2023. 16:40 |

Predsjedavajući Skupštine MRV: Dijalog je moralna obaveza

FENA Vernera Jakupović, Foto: Nedžad Grabus

SARAJEVO, 3. februara (FENA) - Međureligijsko vijeće u Bosni i Hercegovini je 26. januara ove godine dobilo dopis od mitropolita dabrobosanskog Hrizostoma u kojem je on obavijestio članove Skupštine Vijeća da s 31. januarom 2023. godine prekida članstvo u radu Međureligijskog vijeća.

Na upit agencije Fena u Sarajevu, to je izjavio muftija sarajevski prof. dr. Nedžad ef. Grabus, predsjedavajući Skupštine Međureligijskog vijeća.

Međureligijsko vijeće je organiziralo vanrednu sjednicu Skupštine 30. januara, kojoj su prisustvovali svi članovi osim Hrizostoma.  

- Članovi Skupštine su usvojili zaključak da pitanja navedena u dopisu kojeg je uputio miropolit g. Hrizostom nisu izravno u vezi s djelovanjem Međureligijskog vijeća u BiH, da je dijalog moralna obaveza te da Međureligijsko vijeće u Bosni i Hercegovini nastavlja djelovati na dobrobit svih vjernika i svih religija u BiH. Jedan od zaključaka je i da će Međureligijsko vijeće uputiti dopis sjedištu Srpske pravoslavne crkve u Beogradu, Nj.E. patrijarhu Porfiriju i zamoliti tumačenje da li je navedeno istupanje mitorpolita g. Hrizostoma stav mitopolita ili Srpske pravoslavne crkve u cjelini. Do danas nismo htjeli istupati u javnost, ali zarad flagrantnog kršenja kodeksa o vođenju međureligijskog dijaloga, dužni smo o ovome obavijestiti javnost – izjavio je sarajevski muftija. 

Vijeće muftija Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini, na sjednici održanoj 1. februara u Brčkom, zbog mitropolitovog oslovljavanja muslimana muhamedancima u pismu upućenom Skupštini MRV-a, donijelo je odluku da u vezi s ovim pitanjima neće sarađivati sa g. Hrizostomom.

Oslovljavanje muslimana muhamedancima je uvreda svih vjernika i vjernica muslimana, ističe muftija sarajevski prof.dr. Nedžad ef. Grabus. 

(FENA) D. Ć.

Vezane vijesti

Promo

Potaknuti mlade da aktivno učestvuju u promicanju održivih digitalnih praksi

Brzo i jednostavno upravljajte sredstvima na kartici i dopunjavajte je iznosom koji vi želite

Sveobuhvatna zdravstvena usluga i njega za majke i djecu u centru izvrsnosti ASA Bolnice