Kultura     | 03.02.2023. 15:52 |

BH Telecom pravi filmove o historiji Bosne i Hercegovine

FENA Promotivni tekst, Foto/ BH Telecom

SARAJEVO, 3. februara (FENA) - Generalni direktor BH Telecoma Sedin Kahriman danas je sa bliskim saradnicima održao sastanak sa renomiranim bh. rediteljima i filmskim radnicima.

 

Na sastanku se razgovaralo o dosadašnjoj saradnji koja već sada ulazi u svoju četvrtu godinu, trenutnim otvorenim projektima, te o nastavku saradnje u okviru BH ContentLab platforme.

Generalni direktor Kahriman se zahvalio prisutnim i kroz kratku retrospektivu najavio inovirani Javni poziv sa naglaskom na nove teme u produkciji BH ContentLab platforme.

„Prateći svjetske trendove u produciranju i režiranju visoko kvalitetnog sadržaja odlučili smo proširiti Javni poziv prema svim renomiranim bh. filmskim radnicima za produkciju visoko kvalitetnog sadržaja a koji se proteže od srednjovjekovne Bosne pa sve do danas. Fokus bih stavio najviše na historijske teme poput opsade Sarajeva, događaje iz odbrambeno - oslobodilačkog rata 92-95, Devet heroja i druge, a koje su  neiscrpna tema i siguran sam svima nama Bosancima i Hercegovcima jako bitne. Naša domovina zaslužuje da se ispriča priča o najdužoj opsadi glavnog grada ikada. Cilj ovog projekta je njegovanje naše tradicije te čuvanje sjećanja na historijske događaje kroz prizmu prošlosti. “, izjavio je Sedin Kahriman.

Svi prisutni su istakli veliki značaj i zadovoljstvo zbog saradnje sa BH Telecomom. Amra Bakšić Čamo se kako je ovo partnerstvo veoma značajno za cjelokupnu bh. kinematografiju.

„Neosporno ste promijenili klimu nama filmskim radnicima u BiH. Prije vas nismo bili u mogućnosti producirati dva filma godišnje a sada imamo priliku da nam se snimanja serija podudaraju u terminima, dok su svi naši glumci angažirani na projektima. To je velika stvar za sve nas i jako smo sretni zbog toga. Radimo bez pritiska i stvaramo neku novu lijepu, nadam se ne samo regionalnu već i svjetsku priču“, izjavila je Bakšić – Čamo.

„Želimo zahvaliti BH Telecomu na prilici da kreiramo sadržaj bez dodatnih opterećenja, budemo svoji i radimo najbolje a da ne mislimo pri tome o drugim aspektima kao npr. finansijama. S BH Telecomom smo postigli izuuzetno značajan partnerski odnos te smo na tome beskrajno zahvalni“, rekao je Pjer Žalica.

BH Telecom je do sada putem najveće domaće platforme za produkciju BH ContentLab, u saradnji sa domaćim producentskim kućama, realizovao snimanje serije „Kotlina“ kreatora Danisa Tanovića i Amre Bakšić-Čamo, te seriju „Na rubu pameti“ u režiji Elmira Jukića, te „Tender“ Srđana Vuletića. Također, završeno je snimanje kriminalističke drame „Znam kako dišeš“  kreatorice Jasmile Žbanić i serije „Princ iz Eleja“ kreatorica Amre Bakšić-Čamo i Elme Tataragić. Uskoro se očekuje produkcija serija „Komar“  kreatora Timura Makarevića i „Kad sam bio Hodža“ reditelja Ademira Kenovića.

Podsjećamo da će BH Telecom do kraja 2024. godine investirati 27 miliona KM za snimanje serijskog i filmskog sadržaja.

BH ContentLab

Priče koje volimo.

 

           

(FENA) J. Č.

Vezane vijesti

Promo

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo

TP 'Intera' Mostar: Radionica o digitalizaciji procesa u MSP

Alma Ras: Slavimo uspjeh s uposlenicima od preko deset i dvadeset godina izvrsnosti