Svijet     | 31.01.2023. 19:58 |

Veliki protesti širom Francuske zbog Macronovog plana penzione reforme

FENA Internet

PARIZ, 31. januara (FENA) - Mase su marširale u utorak širom Francuske kako bi rekli "ne" planu predsjednika Emmanuela Macrona da natjera ljude da rade duže prije odlaska u penziju, a pritisak na ulicama se pojačao protiv vlade koja tvrdi da će ostati pri svom stavu.

Istraživanja javnog mnjenja pokazuju da se velika većina Francuza protivi povećanju starosne granice za odlazak u penziju sa 62 na 64 godine, u potezu za koji Macron kaže da je "od vitalnog značaja" za osiguranje održivosti penzionog sistema.

U Parizu, dok su se procjene policije i sindikata uvelike razlikovale, svi su se usuglasili da su brojke porasle u odnosu na prvi dan protesta širom zemlje protiv reforme 19. januara.

To je važilo za veći dio Francuske. U zapadnom gradu Nantu, naprimjer, 23.000 ljudi izašlo je na ulice, tvrde vlasti, u odnosu na 17.000 koliko je zabilježeno 19. januara

- Bolje je nego 19. januara. To je prava poruka poslana vladi, da ne želimo 64 godine - izjavio je Laurent Berger, koji predvodi CFDT, najveći francuski sindikat, uoči marša u Parizu.

Marširajući iza transparenta na kojima je pisalo "Ne reformi" i "Nećemo odustati", mnogi su rekli da će ostatii na ulicama onoliko često koliko bude potrebno kako bi vlada povukla svoj prijedlog.

- Za predsjednika to je jednostavno. On sjedi u stolici, može raditi čak i do 70. godine - rekla je vozačica autobusa Isabelle Texier na protestu u Saint-Nazaireu na obali Atlantika.

- Ne možemo tražiti od ključnih slojeva društva da rade do 64. godine, to nije moguće - kazala je.

Radnici u štrajku poremetili su isporuke francuske rafinerije, javni prevoz i škole, čak iako je u nekoliko sektora manje njih napustilo posao u utorak nego 19. januara, jer je zbog rasta troškova života teže preskočiti dnevnicu, prenosi Reuters.

(FENA) D. Ć.

Vezane vijesti

Francuska policija se sukobila s demonstrantima na zapadu zemlje

Odgođena državna posjeta Francuskoj britanskog kralja Charlesa

Macron pod pritiskom da pronađe izlaz iz krize oko penzione reforme

Promo

Podrška Telemach fondacije međunarodnom matematičkom kampu Maths Beyond Limits – Balkans

Klas svoj 'Penzioner' hljeb vratio na cijenu od 1 KM

Večer s Alfa Therm u Code Hub-u Mostar krajem mjeseca