Svijet     | 31.01.2023. 19:28 |

Szijjarto: Švedska vlada treba postupiti drugačije ako želi tursku podršku za članstvo u NATO

FENA Internet, Foto/ Foto arhiva

BUDIMPEŠTA, 31. januara (FENA) - Švedska vlada treba da "postupa drugačije“ ukoliko želi da pridobije tursku podršku za svoju kandidaturu za članstvo u NATO-u, izjavio je u utorak mađarski ministar vanjskih poslova, dodajući da je nedavni protestni čin paljenja Kur’ana ispred turske ambasade u Stockholmu „neprihvatljiv.”

Peter Szijjarto je to izjavio na konferenciji za novinare nakon razgovora s turskim kolegom Mevlutom Cavusogluom u mađarskoj prijestolnici Budimpešti.

Oni su komentirali antiturski protest od 21. januara koji je pojačao napetosti između Ankare i Stockholma, dok Švedska traži odobrenje Turske za pridruživanje zapadnom vojnom savezu NATO.

- Kao kršćanin i katolik, moram reći da je spaljivanje svete knjige druge religije neprihvatljiv čin - rekao je Szijjarto.

Kritizirao je izjavu švedskog premijera da je, iako je spaljivanje Kur'ana neprimjereno i duboko bez poštovanja, to potpalo pod švedsku zaštitu slobode izražavanja.

Sastanak u Budimpešti održan je nakon što su Turska i Mađarska ostale jedine dvije članice NATO-a koje nisu odobrile kandidature Švedske i Finske za pridruživanje vojnom savezu.

Sjevernoevropski susjedi, koji dijele granicu s Rusijom, odustali su od svoje dugogodišnje vojne neutralnosti i zatražile članstvo u NATO-u kao odgovor na ruski rat u Ukrajini, prenosi AP. 

(FENA) J. Č.

Vezane vijesti

Kristersson: Sve je vjerovatnije da će Finska ući u NATO prije Švedske

Kalin: Finska i Švedska bi trebale da poduzmu korake kako bi riješile zabrinutost Turske

Švedska očekuje posjetu mađarskih poslanika sljedeće sedmice zbog kandidature za NATO

Promo

Klas svoj 'Penzioner' hljeb vratio na cijenu od 1 KM

Večer s Alfa Therm u Code Hub-u Mostar krajem mjeseca

YOUNG LIONS BiH ima uzbudljive vijesti za sve mlade osobe zaposlene u kreativnoj industriji u BiH!