Svijet     | 31.01.2023. 19:28 |

Szijjarto: Švedska vlada treba postupiti drugačije ako želi tursku podršku za članstvo u NATO

FENA Internet, Foto/ Foto arhiva

BUDIMPEŠTA, 31. januara (FENA) - Švedska vlada treba da "postupa drugačije“ ukoliko želi da pridobije tursku podršku za svoju kandidaturu za članstvo u NATO-u, izjavio je u utorak mađarski ministar vanjskih poslova, dodajući da je nedavni protestni čin paljenja Kur’ana ispred turske ambasade u Stockholmu „neprihvatljiv.”

Peter Szijjarto je to izjavio na konferenciji za novinare nakon razgovora s turskim kolegom Mevlutom Cavusogluom u mađarskoj prijestolnici Budimpešti.

Oni su komentirali antiturski protest od 21. januara koji je pojačao napetosti između Ankare i Stockholma, dok Švedska traži odobrenje Turske za pridruživanje zapadnom vojnom savezu NATO.

- Kao kršćanin i katolik, moram reći da je spaljivanje svete knjige druge religije neprihvatljiv čin - rekao je Szijjarto.

Kritizirao je izjavu švedskog premijera da je, iako je spaljivanje Kur'ana neprimjereno i duboko bez poštovanja, to potpalo pod švedsku zaštitu slobode izražavanja.

Sastanak u Budimpešti održan je nakon što su Turska i Mađarska ostale jedine dvije članice NATO-a koje nisu odobrile kandidature Švedske i Finske za pridruživanje vojnom savezu.

Sjevernoevropski susjedi, koji dijele granicu s Rusijom, odustali su od svoje dugogodišnje vojne neutralnosti i zatražile članstvo u NATO-u kao odgovor na ruski rat u Ukrajini, prenosi AP. 

(FENA) J. Č.

Vezane vijesti

Rusija najavila neodređene vojno-tehničke protumjere nakon ulaska Švedske u NATO

Mađarski parlament ratificirao članstvo Švedske u NATO-u

Ambasadorica Lagerlof: Švedska snažno podržava BiH na putu integracije u EU

Promo

Pređi u Telemach i uštedi do 1000 KM!

M:tel pretplata tarife sada imaju tri puta više neta

M:tel uvećao dobit u 2023. za više od 250 milijuna KM