Bosna i Hercegovina     | 31.01.2023. 18:44 |

Aktivnosti SOGFBiH na jačanju kapaciteta jedinica lokalne samouprave za apsorpcijom EU fondova

FENA Saopćenje, Foto/ SOGFBIH

TRAVNIK, 31.siječnja (FENA) - Šesta sjednica Predsjedništva Skupštine Saveza općina i gradova Federacije Bosne i Hercegovine održana je u utorak u Travniku, gdje su članovi Predsjedništva upoznati sa aktivnostima Saveza na jačanju kapaciteta jedinica lokalne samouprave za apsorpcijom EU fondova.

 

 

Sjednici je predsjedavao predsjednik Predsjedništva SOGFBiH Hamdo Ejubović a prisustvovali su zamjenik predsjednika Mladen Mišurić Ramljak te predstavnici općina i gradova Ljubuški, Ilidža, Novi Grad Sarajevo, Domaljevac Šamac, Travnik Livno, Kalesija, Neum, Sarajeva i Banovića u svojstvu članova Predsjedništva.

Predsjedništvo Saveza je podržalo aktivnosti na revidiranju modela financijske samoodrživosti obuke za zaposlenike i izabrane dužnosnike u jedinicama lokalne samouprave u FBiH, a koje je pokrenulo Koordinaciono tijelo za obuku.

"Kada je u pitanju Zakon o izmjenama Zakona o vodama Kantona Sarajevo, Predsjedništvo Saveza je donijelo odluku da Savez, uime jedinica lokalne samouprave Kantona Sarajevo, prema Ustavnom sudu Federacije BiH podnese zahtjev za zaštitu prava na lokalnu samoupravu u vezi sa ovim Zakonom.

Savez općina i gradova FBiH nije konzultiran prilikom usvajanja predmetnih izmjena Zakona o vodama KS, a što je zakonska obveza propisana članom 56. Zakona o principima lokalne samouprave u FBiH. Osim toga, prekršen je i član 34. Zakona o principima lokalne samouprave FBiH koji propisuje da svaki prijenos dodatnih nadležnosti prati i prijenos adekvatnih izvora financiranja" priopćeno je Saveza općina i gradova FBiH.   

Predsjedništvo Saveza je informirano o odgovoru Kongresa lokalnih i regionalnih vlasti Vijeća Europe na molbu Saveza za podršku Kongresa u cilju usklađivanja potrebnih zakonskih propisa s Europskom poveljom o lokalnoj samoupravi i sa Zakonom o principima lokalne samouprave u F BiH. 

Članovi Predsjedništva upoznati su s aktivnostima Saveza na jačanju kapaciteta jedinica lokalne samouprave za apsorpcijom EU fondova.

"Savez općina i gradova FBiH anketirat će općine i gradove kako bi dobili jasnu sliku koliko je uzurpirano prava jedinicama lokalne samouprave od strane kantona i Federacije BiH. Pored toga, saznat ćemo koliko je obveza dato općinama a da ih ne prate financijska sredstva", kazao je predsjednik Ejubović.

Također, najavljena je zajednička sjednica Predsjedništva Saveza općina i gradova FBiH i Saveza općina i gradova Republike Srpske pod pokroviteljstvom Vijeća Europe.

(FENA) I. B.

Vezane vijesti

Sjednica Vlade Federacije BiH u četvrtak u Sarajevu

PSBiH - Prijedlog dopune Krivičnog zakona BiH vraćen komisiji na ponovno razmatranje

PSBiH - Nedovoljna entitetska većina za Prijedlog rezolucije o pravu na slobodu izražavanja u BiH

Promo

Klas svoj 'Penzioner' hljeb vratio na cijenu od 1 KM

Večer s Alfa Therm u Code Hub-u Mostar krajem mjeseca

YOUNG LIONS BiH ima uzbudljive vijesti za sve mlade osobe zaposlene u kreativnoj industriji u BiH!