Regija     | 31.01.2023. 17:19 |

Umro novinar Marinko Čulić

FENA Saopćenje, Foto/ HND

ZAGREB, 31. siječnja (FENA) - Marinko Čulić, jedan od najistaknutijih i najčitanijih novinara posljednjih desetljeća, umro je u 72. godini života, priopćilo je u utorak Hrvatsko novinarsko društvo.

 

Čulić se novinarstvom počeo baviti nakon diplome na zagrebačkom Fakultetu političkih znanosti 1977. godine.

Pisao je za "Večernji list", tjednik "Danas" i "Nedjeljnu Dalmaciju", da bi 1993.godine s dijelom novinara otišao u tjednik Feral Tribune, gdje nastavlja s beskompromisnom kritikom Franje Tuđmana i HDZ-a.

Nakon gašenja Ferala 2008.godine, kratko je vrijeme proveo u Novom listu, a godinu dana poslije prelazi u Novosti, gdje godinama piše kolumnu istog naziva kao u Feralu, "Aritmetika politike".

"Čulić je godinama svojim lucidnim i analitičkim komentarima anticipirao našu političku i društvenu stvarnost, koja se neprestano nalazi u močvarnom okruženju iz kojeg se izlaz, i ako se nazire, nikada ne događa", ističe HND.

Dobitnik je brojnih nagrada, među kojima je nagrada HND-a "Otokar Keršovani" za životno djelo. Posljednja u nizu je nagrada Srpskog nacionalnog vijeća "Svetozar Pribićević" za unapređenje hrvatsko-srpskih odnosa.

Čulić je autor dviju knjiga: "Tuđman – anatomija neprosvijećenog apsolutizma" i "Tuđman – i poslije Tuđmana", prenosi Hina.

 

(FENA) M. K.

Vezane vijesti

Umro pjevač Massimo Savić

Umro doajen hrvatskog novinarstva Krešimir Fijačko

Umro Kirk Douglas, velika zvijezda Hollywooda

Promo

MKF LIDER organizirao akciju pošumljavanja: Zajedno ka zelenijoj budućnosti

Vaše praznično putovanje može da počne uz m:tel roming tarifne opcije

Tri noći nevjerovatne muzičke magije: Banja Luka Fest i ove godine uz podršku kompanije m:tel