Ekonomija     | 31.01.2023. 16:04 |

Članovi Vlade BPK Goražde nastavili posjete privrednim subjektima

FENA Elma Geca, Foto: Elma Geca

GORAŽDE, 31. januara (FENA) – Članovi Vlade Bosanskopodrinjskog kantona (BPK) Goražde danas su nastavili posjete privrednim subjektima na području tog kantona. Tokom posjete firmama  grupacije “Okac” Goražde razgovarano je o problemima i potrebama goraždanske privrede te mogućnostima  zajedničkog  djelovanja s ciljem osiguranja boljeg poslovnog ambijenta.

U tom smislu naglašeno je da je saradnja privrednika i Vlade BPK Goražde od velikog značaja

- Saradnja s Vladom BPK je itekako važna i danas smo upoznali članove Vlade sa problematikom te razgovarali o mogućnostima da se poslovni ambijent učini boljim, kako doći do rasterećenja privrede i poboljšati situaciju da nam radnici ne odlaze. Primjetan je taj trend i odlazak bude nadoknađen u nekom nivou ali nedovoljno. Stručnog kadra jako je malo i zato je potrebno zadržati postojeći kadar ali i zaposliti novi. Ne moramo govoriti o razvoju preduzeća ove grupacije bitna je opstojnost ali ako možemo ići i ka razvitku, zašto da ne – kazala je predstavnica grupacije “Okac” Šejla Bojadžija.

Izrazila je očekivanja da će se u saradnji s Vladom koja, kako je kazala, ima dobre namjere, procesi okrenuti u boljem pravcu, pa i u smislu javno-privatnog partnerstva gdje, kako je naglašeno, druge sredine u BiH uveliko koriste ove mogućnosti  

- Želimo da sagledamo i s predstavnicima privrednih subjekata razgovaramo o budućim  zajedničkim aktivnostima i mogućnostima podrške od Vlade BPK. Saznali smo da je problem nedostatak radne snage,  da je potrebna bolja edukacija i stručno usavršavanje djece u školama kako bi imali bolje pripremljene radnike. Bilo je govora i o mogućim novim projektima koji se mogu realizirati na području kantona gdje do sada nemamo slučajeva javno-privatnog patnerstva za razliku od nekih kantona u kojima je to dobro razvijeno. Imamo zakon i trebamo sagledati koje su to mogućnosti i projekti koji bi se mogli realizovati. Planiramo angažovati stručnjake iz ove oblasti u BiH koji bi nam pokazali u kojem smjeru mogu ići te aktivnosti – kazao je premijer BPK Goražde Edin Ćulov.

Predstavnici izvršne vlasti BPK istim povodom danas su posjetili i kompaniju Emka u industrijskoj zoni Vitkovići a slične posjete planirane su u narednom periodu i drugim privrednim subjektima u BPK Goražde.

(FENA) J. Č.

Vezane vijesti

Prijem i nagrade za košarkaše Radničkog i rukometašice Goražda povodom plasmana u PLBiH

U BPK Goražde u toku prijave za upis djece u školu

Skupština BPK Goražde zasjeda 29.aprila

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu