Magazin     | 31.01.2023. 07:42 |

Dogodilo se na današnji dan

FENA Internet, Foto/ Zorana Pavković

MOSTAR, 31. siječnja (FENA) -

- 1797. Rođen Franz Schubert, austrijski skladatelj, jedan od prvih i glavnih predstavnika romantizma u glazbenom stvaralaštvu.

- 1808. Napoleon anektirao Dubrovačku republiku. Aneksiju proglasio general Auguste Marmont, vojvoda od Raguze. Time je prestala postojati Dubrovačka republika, a grad Dubrovnik je 1815. na Bečkom kongresu dodijeljen Austriji.

- 1928. Rođen Dušan Džamonja, hrvatski kipar, akademik i autor arhitektonskih projekata za muzeje, spomenike, galerije, nebodere i džamije.

- 1946. Ustavotvorna skupština donijela prvi Ustav Federativne narodne republike Jugoslavije.

- 1950. Predsjednik SAD-a Harry Truman objavio da je naložio proizvodnju hidrogenske bombe.

- 1958. Prvi američki vještački satelit Explorer I. lansiran iz baze Cape Canaveral, na Floridi.

- 1962. Umro Petar Pjer Križani, jedan od rodonačelnika jugoslovenske karikature, pisac i esejista i jedan od osnivača "Ošišanog ježa".

- 1974. Umro Samuel Goldwyn, američki filmski producent poljskog porijekla. Godine 1914. osnovao je prvu kompaniju za produkciju filmova koja se razvila u golemu kompaniju Metro-Goldwyn-Mayer u Hollywoodu.

- 1984. Rajiv Gandhi postao premijer Indije nakon smrti majke Indire Gandhi koja je ubijena u atentatu.

- 1990. U Moskvi otvoren američki restoran brze hrane McDonald’s.

- 1994. U Mogadišu, glavnom gradu Somalije, američki marinci u pratnji konvoja, u kojem su bile diplomate SAD-a, otvorili vatru na ljude okupljene kod centra za raspodjelu hrane i ubili najmanje pet civila, a mnoge ranili.

- 1996. Specijalna izaslanica generalnog tajnika UN-a za ljudska prava Elisabeth Rehn priopćila da u BiH ima 200 do 300 masovnih grobnica i da su za zločine tijekom rata, pored Srba, odgovorni i bosanski Hrvati i Bošnjaci.

- 1996. Tamilski bombaš samoubojica uletio kamionom punim eksploziva u središnju banku Šri Lanke u Kolombu. U eksploziji poginulo 90 i ranjeno oko 1.400 ljudi.

- 1998. Skupština Republike Srpske na zasjedanju u Banjoj Luci odlučila da se sjedište Vlade Republike Srpske s Pala premjesti u Banju Luku.

- 2001. Nakon devetomjesečnog suđenja škotski sud osudio na doživotnu robiju Libijca Abdela Baseta al-Megraha zbog podmetanja bombe u zrakoplov Pan Ama, koji se u prosincu 1988. srušio iznad škotskog grada Lockerbie i usmrtio 270 ljudi.

- 2002. Katolička crkva u Irskoj pristala platiti 110 milijuna dolara odštete ljudima koji su djetinjstvo proveli u crkvenim sirotištima gdje su ih svećenici seksualno zlostavljali. Tužbe je podnijelo 3.500 ljudi.

- 2006. Umrla Coretta Scott King, supruga Martina Luthera Kinga, koja je nakon njegove smrti postala lider borbe za rasnu jednakost u SAD-u.

- 2006. Vijeće Europske unije u Bruxellesu imenovalo Christiana Schwarz-Schillinga za specijalnog predstavnika Europske unije za Bosnu i Hercegovinu.

- 2015. U požaru u biblioteci ruskog Instituta za društvene znanosti u Moskvi, gdje se nalazilo više od 14 milijuna knjiga, izgorjela brojna djela, a pričinjena velika šteta.

- 2021. Umro Miroslav Tuđman, hrvatski znanstvenik i političar. Sin je prvog hrvatskog predsjednika Franje Tuđmana.

(FENA) C. K.

Vezane vijesti

Promo

BBI Banka nagrađuje za ukazano povjerenje novim Programom lojalnosti

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom