Magazin     | 31.01.2023. 07:42 |

Dogodilo se na današnji dan

FENA Internet, Foto/ Zorana Pavković

MOSTAR, 31. siječnja (FENA) -

- 1797. Rođen Franz Schubert, austrijski skladatelj, jedan od prvih i glavnih predstavnika romantizma u glazbenom stvaralaštvu.

- 1808. Napoleon anektirao Dubrovačku republiku. Aneksiju proglasio general Auguste Marmont, vojvoda od Raguze. Time je prestala postojati Dubrovačka republika, a grad Dubrovnik je 1815. na Bečkom kongresu dodijeljen Austriji.

- 1928. Rođen Dušan Džamonja, hrvatski kipar, akademik i autor arhitektonskih projekata za muzeje, spomenike, galerije, nebodere i džamije.

- 1946. Ustavotvorna skupština donijela prvi Ustav Federativne narodne republike Jugoslavije.

- 1950. Predsjednik SAD-a Harry Truman objavio da je naložio proizvodnju hidrogenske bombe.

- 1958. Prvi američki vještački satelit Explorer I. lansiran iz baze Cape Canaveral, na Floridi.

- 1962. Umro Petar Pjer Križani, jedan od rodonačelnika jugoslovenske karikature, pisac i esejista i jedan od osnivača "Ošišanog ježa".

- 1974. Umro Samuel Goldwyn, američki filmski producent poljskog porijekla. Godine 1914. osnovao je prvu kompaniju za produkciju filmova koja se razvila u golemu kompaniju Metro-Goldwyn-Mayer u Hollywoodu.

- 1984. Rajiv Gandhi postao premijer Indije nakon smrti majke Indire Gandhi koja je ubijena u atentatu.

- 1990. U Moskvi otvoren američki restoran brze hrane McDonald’s.

- 1994. U Mogadišu, glavnom gradu Somalije, američki marinci u pratnji konvoja, u kojem su bile diplomate SAD-a, otvorili vatru na ljude okupljene kod centra za raspodjelu hrane i ubili najmanje pet civila, a mnoge ranili.

- 1996. Specijalna izaslanica generalnog tajnika UN-a za ljudska prava Elisabeth Rehn priopćila da u BiH ima 200 do 300 masovnih grobnica i da su za zločine tijekom rata, pored Srba, odgovorni i bosanski Hrvati i Bošnjaci.

- 1996. Tamilski bombaš samoubojica uletio kamionom punim eksploziva u središnju banku Šri Lanke u Kolombu. U eksploziji poginulo 90 i ranjeno oko 1.400 ljudi.

- 1998. Skupština Republike Srpske na zasjedanju u Banjoj Luci odlučila da se sjedište Vlade Republike Srpske s Pala premjesti u Banju Luku.

- 2001. Nakon devetomjesečnog suđenja škotski sud osudio na doživotnu robiju Libijca Abdela Baseta al-Megraha zbog podmetanja bombe u zrakoplov Pan Ama, koji se u prosincu 1988. srušio iznad škotskog grada Lockerbie i usmrtio 270 ljudi.

- 2002. Katolička crkva u Irskoj pristala platiti 110 milijuna dolara odštete ljudima koji su djetinjstvo proveli u crkvenim sirotištima gdje su ih svećenici seksualno zlostavljali. Tužbe je podnijelo 3.500 ljudi.

- 2006. Umrla Coretta Scott King, supruga Martina Luthera Kinga, koja je nakon njegove smrti postala lider borbe za rasnu jednakost u SAD-u.

- 2006. Vijeće Europske unije u Bruxellesu imenovalo Christiana Schwarz-Schillinga za specijalnog predstavnika Europske unije za Bosnu i Hercegovinu.

- 2015. U požaru u biblioteci ruskog Instituta za društvene znanosti u Moskvi, gdje se nalazilo više od 14 milijuna knjiga, izgorjela brojna djela, a pričinjena velika šteta.

- 2021. Umro Miroslav Tuđman, hrvatski znanstvenik i političar. Sin je prvog hrvatskog predsjednika Franje Tuđmana.

(FENA) C. K.

Vezane vijesti

Promo

Uz mtel Siguran NET budite bezbjedni gdje god da surfujete

Počinje nova sezona Addiko SME akademije, partner projekta i ove godine EBRD

Nevjerovatan uspjeh uz EURO 2024: Korisnici Telemacha pratili statistiku utakmica putem EON Sport Mode Widgeta čak 4,6 puta više nego ranije