Bosna i Hercegovina     | 30.01.2023. 15:29 |

Mijatović: Prioritet SDP-a je formiranje Vlade Federacije BiH (VIDEO)

FENA Hana Imamović, Foto: Almir Razić

SARAJEVO, 30. januara (FENA) - Kolegij Socijaldemokratske partije (SDP) Bosne i Hercegovine zasjedao je danas u Sarajevu uoči sutrašnjeg sastanka osam političkih partija udruženih u koaliciju za formiranje državne i federalne vlasti.

Nakon sjednice Kolegija potpredsjednik SDP-a Vojin Mijatović kazao je novinara da SDP već od sutra kreće u hitno formiranje Vlade Federacije BiH jer je prioritet SDP-a formiranje Federalne vlade, a da će značajno usporiti sve procese imenovanja na državnom nivou.

Najavio je da će SDP podržati imenovanja samo za one institucije koje su važne za funkcioniranje države, dodajući da od danas više ne postoji Osmorka nego Sedmorka, budući da za njih partija "Za nove generacije" više nije dio koalicije.

Dodao je da su Stranka za BiH i Narodni evropski saveza (NES) u razgovoru političkih partner koji može biti u prvom ili krivom smjeru, kazavši da se sada analiziraju odnosi unutar koalicije, ali što se njega tiče davno je trebao biti manji broj stranaka.

Kako je ranije najavljeno sutra bi trebao biti održan sastanak sa partnerima kako bi pokušali postići dogovor o procesima formiranja vlasti na nivou Federacije BiH i u kantonima, te je Mijatović kazao da će predsjednik SDP-a Nermin Nikšić tada dati ostale informacije.

Također, potvrdio je da je dat nalog kantonalnim organizacijama da krenu u pregovore o formiranju vlasti sa svim političkim strankama, posebno u Unsko-sanskom kantonu, Kantonu Sarajevo i Tuzlanskom kantonu.

Preuzmite VIDEO

(FENA) H. I.

Vezane vijesti

Magazinović i Dizdar: Hitno obezbijediti poštene izbore

Saopćenje za javnost KO SDPBiH Tuzla

SDP BiH - Svijetle antifašističke trenutke BiH niko ne može zametnuti, pa ni Mario Kordić

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta