Magazin     | 30.01.2023. 14:18 |

Više od 11 miliona biciklista prošle godine na ulicama Beča

FENA Saopćenje, Foto/ Wien Tourismus/ Peter Rigaud

BEČ/SARAJEVO,  30. januara (FENA) - U glavnom gradu Austrije bicikliranje je vrlo popularna aktivnost, i to tokom svih godišnjih doba, čak je u hladnijim mjesecima zabilježen porast broja biciklista na ulicama.

U novembru 2022. bečkim ulicama se biciklom provozalo 13 posto više građana, dok je unatoč hladnoći u januaru 2022. također zabilježeno 10 posto više biciklista u odnosu na isti period u 2021. godinu. Prema najnovijim podacima prošle je godine na bečkim ulicama zabilježeno ukupno 11,7 miliona biciklista. Najčešće se pedalalo u maju i junu.

Osamnaest automatskih brojača svakodnevno bilježi biciklistički promet. Kod nekih brojača poput onoga na glavnoj saobraćajnici Argentinierstraße 4. okruga Wieden, koja povezuje glavni željeznički kolodvor s centrom grada, zabilježen je značajan porast prometa u 2022. godini, kada je prvi put prošlo više od milion biciklista.

Isti broj imalo je i nekoliko drugih brojača, među kojima su onaj u ulici Operngasse, jedne od najfrekventnijih biciklističkih staza u centru grada, kao i na najvećem kružnom toku, Pratersternu. Više od milion ljudi bicikliralo je i u ulici Lassallestraße koja od kružnog toka vodi prema najpoznatijem mostu na Dunavu, Reichsbrücke.

Uzduž te ulice trenutno se gradi dvosmjerna biciklistička staza široka četiri metra koja je dio planirane velike biciklističke autoceste duge čak sedam kilometara. Ova staza će povezivati centar Beča s popularnim rekreativnim područjem, 22. okrugom Donaustadt, na periferiji grada, a bicikliranje će učiniti sigurnijim i ugodnijim.

Austrijska prijestolnica prošle je godine predstavila dosad najveći plan širenja biciklističkih staza. Iako su planirana 44 projekta, do kraja godine provedeno je čak više od 50 projekata, a biciklistička mreža postala je bogatija za 17 kilometara novih staza.

Osim toga, prošle je godine u biciklističku infrastrukturu uloženo preko 26 miliona eura, što predstavlja peterostruko povećanje. Beč i ove godine nastavlja raditi na svojoj biciklističkoj infrastrukturi kako bi je dodatno poboljšao te planira nastaviti gradnju staza koje su na pojedinim mjestima prekinute. Time će zasigurno potaknuti još veći broj građana da se odluče na korištenje ovog ekološki prihvatljivog prijevoznog sredstva, saopćeno je iz Mreže za međunarodnu komunikaciju Grada Beča. 

(FENA) J. Č.

Vezane vijesti

Promo

Nevjerovatan uspjeh uz EURO 2024: Korisnici Telemacha pratili statistiku utakmica putem EON Sport Mode Widgeta čak 4,6 puta više nego ranije

Apple MacBook laptopi u m:tel ponudi

M:tel: m:go aplikacija - vaš savršeni mobilni asistent i na putovanjima