Svijet     | 27.01.2023. 13:25 |

Putovanja u i iz Kine udvostručena tokom Lunarne nove godine

FENA Internet, Foto/ Ilustracija

PEKING, 27. januara (FENA) - Putovanja u i iz Kine su se udvostručila u prvih šest dana praznika lunarne Nove godine u poređenju s istim periodom prošle godine, pokazali su zvanični podaci u petak, jer je potražnja za putovanjima povećana nakon ukidanja strogih Covid restrikcija.

Od 21. januara do 26. januara ukupno je obavljeno 2,39 miliona putovanja iz i u Kinu, što je za 123,9 posto više u poređenju s nivoom u periodu od 31. januara do 5. februara prošle godine, navodi Nacionalna uprava za imigraciju (NIA) u saopćenju, pozivajući se na podatke o putovanjima raznim prevoznim sredstvima.

Početkom januara, nakon širokog popuštanja politike prevencije Covid-19 u cijeloj zemlji, vlasti su ukinule zahtjev da dolazni putnici po dolasku moraju ići u karantin u hotelu, u politici koja je onemogućavala međunarodna putovanja oko tri godine.

Usprkos poboljšanju u broju ove godine za period od sedam dana, putovanja tek treba da se vrate na nivoe prije Covida.

Tokom praznika lunarne Nove godine 2019. godine, obavljeno je ukupno 12,53 miliona prekograničnih putovanja, javila je državna novinska agencija Xinhua.

Za period od 21. do 26. januara ove godine, broj dolaznih putovanja iznosio je 1,2 miliona, što predstavlja povećanje od 127,2 posto u odnosu na prvih šest dana godišnjeg odmora prošle godine, dok je ostvareno 1,19 miliona odlaznih putovanja, što je povećanje od 120,7 posto, saopćila je NIA.

Podaci turističke kompanije Ctrip pokazuju da su domaći i međunarodni putni nalozi na njenoj platformi za praznik Lunarne nove godine porasli na trogodišnji vrhunac u 2023. godine, sa četiri puta više ukupnih putnih naloga ove nego prošle godine, prenosi Reuters.

(FENA) H. I.

Vezane vijesti

Njemačka uhapsila trojicu osumnjičenih za špijunažu s kineskom tajnom službom

Kina suočena s poplavama, vlada primorana da uvede mjere za zaštitu 127 miliona stanovnika

Kina i Indonezija pozvali na hitan i trajan prekid vatre u Gazi

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta