Svijet     | 26.01.2023. 10:14 |

Komanda UN-a tvrdi da su i Sjeverna i Južna Koreja prekršile liniju primirja

FENA Internet, Foto/ Twitter

SEUL, 26. januara (FENA) - I Sjeverna i Južna Koreja prekršile su liniju primirja koje reguliše njihovu zajedničku granicu slanjem dronova u zračni prostor jedna drugoj u decembru, saopćila je u četvrtak Komanda Ujedinjenih nacija (UNC) pod američkim vodstvom.

Pet sjevernokorejskih bespilotnih letjelica prešlo je na jug 26. decembra, što je navelo vojsku Južne Koreje da uvede borbene avione i helikoptere, kao i da pošalje nadzorne letjelice na sjever da snimaju njene vojne instalacije.

Komanda UN-a, koja je pomogla u nadgledanju demilitarizirane zone (DMZ) između dvije Koreje otkako je primirje okončalo borbe u Korejskom ratu 1950-1953. godine, provela je specijalnu istragu upada u zračni prostor kako bi utvrdila da li je bilo kršenja primirja.

Upadi obje strane predstavljali su kršenje, ali napori Juga da obori dronove u svom zračnom prostoru nisu narušili primirje, navodi se u saopćenju.

- Komanda Ujedinjenih nacija ponovo potvrđuje da je pridržavanje uvjeta primirja od suštinskog značaja za ublažavanje rizika od slučajnih i namjernih incidenata kroz sprečavanje eskalacije, kao i za održanje prekida neprijateljstava na Korejskom poluotoku - navodi se u saopćenju.

- Korištenje bespilotnih letjelica od strane vojske Južne Koreje u području uz granicu Sjeverne Koreje bila je mjera samoodbrane od upada dronova Sjeverne Koreje i nije ograničena sporazumom o primirju - rekao je portparol južnokorejskog ministarstva odbrane.

Sjeverna Koreja nije javno komentirala incidente s dronovima.

Napetosti između dvije zemlje rastu, pri čemu je Sjeverna Koreja izvela rekordan broj lansiranja projektila i drugih testova naoružanja, a Južna je odgovorila pojačanom vojnom aktivnošću, uključujući zajedničke vježbe sa svojom američkom saveznicom, prenosi Reuters.

(FENA) F. F.

Vezane vijesti

Turk 'užasnut' uništavanjem bolnica u Gazi i masovnim grobnicama u zdravstvenim ustanovama

De Domenico: UN se još bore da spriječe glad u Pojasu Gaze

UN optužuje Izrael za 'nezakonita' ograničenja humanitarne pomoći za Gazu

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu