Svijet     | 25.01.2023. 13:13 |

Evropska i Međunarodna federacija novinara pozivaju da kleveta ostane u okviru građanskog prava u RS-u

FENA Internet, Foto/ Arhiv

BRUXELLES, 25. januara (FENA) - Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik zatražio je ponovno uvođenje klevete i uvrede kao ‘kaznena djela’ u Kazneni zakon Republike Srpske, jednog od dva entiteta u Bosni i Hercegovini. Udruženje BH Novinari upozorava na sve veću prijetnju koju bi izazvala moguća kriminalizacija klevete, koja se od 1999. godine tretira kao građanski parnični postupak. 

Evropska i Međunarodna federacija novinara pridružuju se BH Novinarima u upozorenju na opasnosti kriminalizacije klevete i traže od Evropske komisije i Vijeća Europe da pozovu Vladu Republike Srpske i njenog predsjednika Milorada Dodika da poništi prijedlog.

Proglašavanje klevete kaznenim djelom bio bi direktni udar načelima slobode medija, prema kojima bi se trebalo moći slobodno govoriti bez straha od parnice ili zatvora: novinari koji kritikuju vlast mogli bi dobiti između tri i pet godina zatvorske kazne zbog iznošenja svojih stavova. Korištenje građanskog prava do sada je pomoglo da se izbjegne da javne i uticajne osobe zloupotrebljavaju svoju moć i ugroze slobodu medija korištenjem zastrašujućih pravnih opcija kako bi spriječile objavu priča; vraćanje klevete u kazneno zakonodavstvo bila bi još jedna mogućnost sudskog progona novinara i medija, a može dovesti i do zloupotrebe pravnog sistema za zastrašivanje i ušutkavanje novinara, navodi su u zajedničkom saopćenju Evropske i Međunarodne federacija novinara.

Osim toga, ako se zakon usvoji, zemlja će se suočiti s dva različita standarda za klevetu jer će Federacija Bosne i Hercegovine i dalje tretirati slučajeve klevete prema građanskom pravu. Takve razlike bi imale značajan i negativan uticaj na ukupnu sigurnost, pravnu sigurnost i pravnu jednakost građana u zemlji.

BH Novinari podsjećaju da se trenutno u Bosni i Hercegovini vodi više od 300 aktivnih predmeta za klevetu u okviru građanskih parnica, te desetine tzv. SLAPP tužbi. Izraz SLAPP je skraćenica od " Strategic Lawsuit against Public Participation" što bi se moglo prevesti kao "strateška tužba protiv javnog djelovanja”, odnosno tužba kojoj je cilj ušutkavanje novinara i aktivista.

U demokratskim društvima to trebaju raditi kao pojedinci, a ne koristiti svoju političku moć ili prijetiti novinarima zatvorom i snagom vlastite političke pozicije i uticajem institucije u kojoj sjede, navode BH Novinari.

(FENA) F. F.

Vezane vijesti

Predstavljene Smjernice i Priručnik za izvještavanje o izborima (VIDEO)

Medijsko izvještavanje u najboljem interesu djeteta

Pismo medija izraelskim vlastima: Napadi na novinare su napadi na istinu

Promo

BBI Banka nagrađuje za ukazano povjerenje novim Programom lojalnosti

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom