Svijet     | 25.01.2023. 08:01 |

Vlasti u Sjevernoj Koreji naredile petodnevno zatvaranje Pyongyanga zbog 'respiratorne bolesti'

FENA Internet

SEUL, 26. januara (FENA) - Vlasti u sjevernokorejskoj prijestolnici Pyongyangu naredile su petodnevno zatvaranje zbog sve većeg broja slučajeva nespecificirane respiratorne bolesti, javio je u srijedu website vijesti NK News sa sjedištem u Seulu, pozivajući se na obavještenje vlade Sjevera.

U obavještenju se ne spominje COVID-19, ali se navodi da stanovnici grada moraju ostati u  domovima do kraja sedmice i da se moraju podvrgnuti provjerama temperature više puta svaki dan, navodi NK News, koji prati dešavanja u Sjevernoj Koreji.

U utorak je ta web stranica javila kako se činilo da se stanovnici Pyongyanga stvaraju zalihe roba u iščekivanju strožijih mjera. Nejasno je da li su druge regije zemlje uvele nova ograničenja.

Sjeverna Koreja prošle je godine priznala svoju prvu epidemiju COVID-19, ali je do augusta proglasila pobjedu nad virusom.

Izolirana zemlja nikada nije potvrdila koliko je ljudi zaraženo Covidom, očigledno zato što nema sredstava za provođenje široko rasprostranjenog testiranja.

Umjesto toga, izvještavala je o dnevnim ciframa pacijenata s groznicom, čiji je ukupan broj porastao na oko 4,77 miliona, u zemlji od oko 25 miliona ljudi. Takvi slučajevi nisu, međutim, prijavljeni od 29. jula.

Državni mediji nastavili su da izvještavaju o mjerama protiv pandemije u borbi protiv respiratornih bolesti, uključujući gripu, ali tek trebaju javiti o naredbi o zatvaranju.

U utorak je državna novinska agencija KCNA javila da je grad Kaesong, u blizini granice s Južnom Korejom, intenzivirao javnu komunikacijsku kampanju "kako bi svi zaposleni dobrovoljno poštovali antiepidemijske propise u svom radu i životu", prenosi Reuters.

(FENA) F. F.

Vezane vijesti

Stoltenberg osudio lansiranje satelita Sjeverne Koreje

Neuspjelo lansiranje sjevernokorejskog špijunskog satelita, raketa pala u more

Sjeverna Koreja u junu lansira izviđački vojni satelit

Promo

M:tel: Veliko NBA finale je tu, pratite ga uz m:tel!

Zvjezdani glamur impresivnih modela iz m:tel ponude

Raiffeisen banka investira u novu budućost