Svijet     | 24.01.2023. 20:22 |

SAD finalizira planove za slanje tenkova Abrams u Ukrajinu

FENA Internet

WASHINGTON, 24. januara (FENA) - Administracija predsjednika Joea Bidena finalizira planove za slanje američkih tenkova Abrams u Ukrajinu i mogla bi ih objaviti već ove sedmice, prema informacijama trojice američkih zvaničnika.

Tajming oko stvarne isporuke tenkova još uvijek je nejasan i obično je potrebno nekoliko mjeseci da se vojnici osposobe za efikasnu upotrebu tenkova, rekli su zvaničnici.

Najava o tenkovima mogla bi biti dio pokušaja da se prekine diplomatski zastoj s Njemačkom, koja je prošle sedmice nagovijestila SAD-u da neće slati svoje tenkove Leopard u Ukrajinu dok SAD također ne pristanu da pošalju svoje tenkove M1 Abrams.

Najviši zvaničnici nacionalne sigurnosti u administraciji aktivno razmatraju korake koje bi mogli poduzeti kako bi uvjerili Njemačku da pošalje Leoparde, javlja CNN.

U petak, na sastanku zapadnih čelnika odbrane u Njemačkoj, SAD i njihovi saveznici nisu uspjeli uvjeriti njemačke zvaničnike da pošalju Leoparde kao dio sljedeće runde vojne pomoći Berlina Ukrajini.

Ali, u utorak je njemački ministar odbrane Boris Pistorius rekao: "Mi pripremamo našu odluku koja će doći vrlo brzo".

(FENA) D. V.

Vezane vijesti

Ukrajinsko ministarstvo odbrane u previranjima u ključnom trenutku rata

Norveška planira pomoć od sedam milijardi dolara Ukrajini tokom pet godina

Bećirović: Nužno je ojačati savezništvo sa SAD-om

Promo

United Grupa nastavila snažan rast u 2023.

M:tel: Nova Galaxy S23 serija nastavlja tradiciju najboljih telefona

Predstavljanje Zbornika radova s naučne konferencije o umjetnoj inteligenciji