Kultura     | 24.01.2023. 16:35 |

Tri nominacije za Oscara za 'Trougao tuge' Rubena Östlunda

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 24. januara (FENA) - Film “Trougao tuge” Rubena Östlunda nominovan je za nagradu Oscar za najbolji film, za originalni scenarij i za režiju, saopćila je Press služba Sarajevo Film Festivala.

Ruben Östlund je dobitnik Počasnog Srca Sarajeva 28. Sarajevo Film Festivala (2022.), a “Trougao tuge” je otvorio prošlogodišnji Sarajevo Film Festival. Jedan od koproducenata ovog filma je i Obala Art Centar iz Sarajeva.

Svečana 95. dodjela Oscara ove će godine biti održana 12. marta.

“Trougao tuge” je dobitnik Zlatne palme na festivalu u Cannesu, osvojio je četiri nagrade Evropske filmske akademije (EFA): nagrade za najbolji evropski film, najbolji scenarij, režiju: Ruben Östlund i najboljeg evropskog glumca: Zlatko Burić. Ima i tri nominacije za nagrade Britanske akademije filmskih i televizijskih umjetnosti (BAFTA): za originalni scenarij - Ruben Östlund, sporednu glumicu - Dolly de Leon i za casting. Za nagrade Zlatni globus je imao dvije nominacije: za najbolji film: drama ili komedija i za najbolju sporednu glumicu (Dolly de Leon).

Humorna drama “Trougao tuge” je razuzdana satira o klasnim ulogama i neukusu ekstremnog bogatstva, oštra i direktna kritika kapitalističkog društva koja pomjera sve granice, saopćeno je.

(FENA) D. Ć.

Vezane vijesti

Program 'Suočavanje s prošlošću' online u BiH i u kinu Meeting Point u Sarajevu

“Trougao tuge” od četvrtka u kinima širom BiH

Treći Ponta Lopud festival u junu iduće godine

Promo

United Grupa nastavila snažan rast u 2023.

M:tel: Nova Galaxy S23 serija nastavlja tradiciju najboljih telefona

Predstavljanje Zbornika radova s naučne konferencije o umjetnoj inteligenciji