Sport     | 24.01.2023. 15:16 |

Vrhunskim i zaslužnim sportistima Bosne i Hercegovine uručene novčane nagrade (VIDEO)

FENA Hasan Selhanović, FOTO FENA

SARAJEVO, 24. januara (FENA) - Ministrica civilnih poslova Bosne i Hercegovine Ankica Gudeljević danas je organizirala prijem za kategorisane sportiste Bosne i Hercegovine.

Tom prilikom uručila je rješenja o dodjeli novčanih nagrada za 45 bosanskohercegovačkih zaslužnih i  vrhunskih sportista međunarodnog razreda.

Ministrica Gudeljević na prijemu je naglasila kako nagrađeni s pravom nose zvanje zaslužnog i vrhunskog sportaša BiH međunarodnog razreda.

- Za 2022. godinu, sukladno sportskim rezultatima,  su sportaši koji su ostvarili rezultate na zvaničnim međunarodnim natjecanjima u sportskim disciplinama koje su na zvaničnom programu olimpijskih igara, paraolimpijskih igara i specijalne olimpijade. Na prijedlog komisije kategorizaciju sportaša na nivou BiH  za 2022. godinu kategorizirano je ukupno 48 sportašica i sportaša. Važno je istaknuti da smo realizirali sredstva koja smo imali na rasploaganju u okviru proračuna Miinistarstva civilnih poslova za 2022. godinu u iznosu od 97.500 KM – kazala je ministrica Gudeljević.

Novčane nagrade je, na osnovu odluke Vijeća ministara BiH, a na prijedlog Ministarstva civilnih poslova, ukupno  dobilo 45 sportašica i sportaša.

- Naš osnovni stav je da su sredstva koja su namijenjena sportašima nedostatna i da definitivno trebaju biti veća, te se nadam da će svi koji se nalaze u lancu kreiranja proračuna shvatiti važnost uloge sporta i sportaša u našem društvu i da ćemo u budućim proračunima imati veće iznose - kazala je Gudeljević.

Uime nagrađenih zahvalio je evropski viceprvak u taekwondou Nedžad Husić.

- Ministarstvo civilnih poslova svake godine nam pripremi neku nagradu. Ovim putem želim da iskreno zahvalim. Osvojenom titulom viceprvaka Evrope u prošloj godini potvrdio sam dobre rezultate iz 2021. godine. Nadam se da ću ove godine napraviti pomak i osvojiti prvo mjesto - kazao je najbolji bh. taekwondista.

Navodi da je zadovoljan uslovima u kojim trenira, ali kada se ukupno osvrne koliko ulažu u sport druge  reprezentacije i države to je nešto sasvim druga situacija. 

- Naravno da to može i mora da bude puno bolje kada poredimo kakve uslove imaju druge države, a kakve imamo mi. Brinem se za  naše mlađe generacije sportista u koje treba na vrijeme ulagati, kako bi kasnije napravile vrhunske rezultate. Tako to rade u ostalim državama, u kojima ima sistemsko finansiranje sporta - kazao je Husić.

Zaslužni sportisti dobili su  novčane nagrade u iznosima od 1.500 KM do 3.100 KM, a vrhunski sportisti međunarodnog razreda od 2.000 do 2.500 KM.

Preuzmite VIDEO

(FENA) E. F.

Vezane vijesti

Promo

United Grupa nastavila snažan rast u 2023.

M:tel: Nova Galaxy S23 serija nastavlja tradiciju najboljih telefona

Predstavljanje Zbornika radova s naučne konferencije o umjetnoj inteligenciji