Ekonomija     | 24.01.2023. 15:06 |

U prošloj godini 748 konkursa za sufinansiranje poduzetnika i privrede u BiH

FENA Saopćenje, Foto/ FENA

SARAJEVO, 24. januara (FENA) - Tokom 2022. objavljeno je 748 poziva/konkursa za sufinansiranje poduzetnika i privrede u BiH, što je za čak 12,7 posto manje nego u prethodnoj godini, podaci su agencije Briefing za praćenje i analizu tendera.

Od ukupnog broja poziva za finansiranje privrede njih 26 se odnosi na podršku biznisu koja je uzrokovana pandemijom koronavirusa, što je očekivano smanjenje kada se u vidu ima stabilizacija pandemije.

U navedenom periodu raspisan je 81 grant za različite oblasti razvoja biznisa, a podrška ženskom poduzetništvu se pominje u 57 poziva. Objavljeno je i 40 poziva za razvojne kredite a za pokretanje privatnog biznisa i startup preduzeća izašlo je 62 poziva.

Direktor agencije Briefing Tarik Džaferović izjavio je da, kada pogledamo period od 2018. do danas, imamo stalni pad broja poziva za finansiranje privrede.

- Razvoj poduzetništva je ključan za razvoj naše ekonomije. Nadamo se jačoj podršci poduzetnicima u narednom periodu, posebno zbog aktuelne globalne ekonomske krize - istakao je Džaferović.

Pozive za finansiranje privrede objavljivala su najčešće nadležna ministarstva, gradovi, općine, razvojne agencije, ambasade ali i domaće te strane nevladine organizacije.

Analiza agencije Briefing obuhvaća objave javnih poziva za finansiranje/sufinansiranje poduzetnika, dodjele sredstava za razvoj biznisa, kreditna sredstva, grantove u svim službenim i dnevnim novinama, te preko 2.500 web stranica naručitelja.  

(FENA) D. V.

Vezane vijesti

Anketirani privrednici u TK opće stanje poslovanja u 2023. ocijenili prosječnim

Magazinović traži reviziju kupovine aviokarata u svim institucijama

Troškovi za zaštitu okoliša u 2022. godini iznosili 0,61 posto BDP-a i povećani su za 17,4 posto

Promo

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana